Na hlavný obsah

Maďarská prezidentka uspela s vetom v spornej otázke spochybňovania úlohy rodiny

Zdôvodnila to tým, že nástroje zákona sú diskutabilné.

Maďarská prezidentka uspela s vetom v spornej otázke spochybňovania úlohy rodiny
Maďarská prezidentka Katalin Nováková. Foto: TASR/Martin Baumann

Poslanci maďarského parlamentu v utorok (23. 5.) po opätovnom prerokovaní schválili legislatívu zjednodušujúcu podávanie anonymných podnetov. Z právnej normy, ktorá rieši aj problém korupcie, však vynechali kritizovanú možnosť sťažnosti na osoby spochybňujúce „ústavou určenú úlohu manželstva a rodiny“.

Návrh zákona predtým vetovala prezidentka Katalin Nováková, ktorej prekážalo práve toto ustanovenie, informoval server telex.hu.

Zákonodarný zbor 11. apríla schválil novelu zákona. Zjednodušuje podávanie anonymných podnetov pri podozrení z korupcie, ale aj sťažností na osoby spochybňujúce úlohu manželstva a rodiny. Nováková vrátenie zákona zdôvodnila tým, že nástroje zákona „sú diskutabilné, pretože môžu poslúžiť k zvýšeniu nedôvery medzi členmi komunity“.

Možnosť sťažovať sa orgánom štátnej správy

Návrh pôvodného zákona predložili v súlade so záväzkami Maďarska k Európskej únii v oblasti harmonizácie práva, pričom novelizácia sa týkala doterajších pravidiel podávania sťažností a podnetov vo verejnom záujme z roku 2014.

Podľa pôvodného zákona mala existovať možnosť sťažovať sa orgánom štátnej správy či samosprávy aj na osoby, ktoré spochybňujú ústavou určenú úlohu manželstva a rodiny. Tiež ale ak spochybňujú ochranu a starostlivosť potrebnú pre správny telesný, duševný a mravný vývoj detí, aj právo detí na identitu zodpovedajúcu pohlaviu pri ich narodení.

Problematika identity podľa pohlavia pri narodení je dôležitou súčasťou maďarského Zákona o ochrane detí. Obsahuje homofóbne prvky, pre ktoré Európska komisia začala proti Maďarsku právne konanie. Maďarská vláda chce na jeseň tento zákon ešte sprísniť, pripomenul server telex.hu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet