Na hlavný obsah

Ministerstvo dopravy pripravuje známku s platnosťou na jeden deň

Nebude drahšia ako 5,4 eura.

Ministerstvo dopravy pripravuje známku s platnosťou na jeden deň
Ilustračná snímka – diaľnica. Foto: RTVS

Na slovenské diaľnice si budú môcť vodiči kúpiť nový typ diaľničnej známky. Ministerstvo dopravy pripravuje známku s platnosťou na jeden deň.

Diaľničná známka s najkratšou platnosťou je u nás aktuálne 10-dňová. Aj keď vodič potrebuje diaľnicu použiť čo i len jedenkrát, nemá inú možnosť, ako si ju za 12 eur zakúpiť.

„Jednodňová diaľničná známka na Slovensku rozšíri ponuku diaľničných známok na budúci rok. My máme čas, ak sa nemýlim, do marca 2024, aby sme ju zaviedli,“ priblížil riaditeľ odboru komunikácie Ministerstva dopravy SR Ivan Rudolf.

Jednodňovej diaľničnej známke sa venoval Radoslav Šebo:

O takúto zmenu sa postarala Európska únia, ktorá vlani rozhodla, že členské štáty musia zaviesť aj diaľničné známky platné kratšie obdobie. Napríklad jeden týždeň alebo jeden deň.

Ministerstvo dopravy zatiaľ nepovedalo, koľko bude nová jednodňová diaľničná známka stáť. Cenu určí až po dôkladnej analýze s Národnou diaľničnou spoločnosťou. Isté však je, že nebude drahšia ako 5,4 eura. Určuje to totiž nariadenie z Bruselu, podľa ktorého nemôže byť drahšia ako je deväť percent z ceny ročnej diaľničnej známky.

Pre koho bude určená?

„Táto známka je atraktívna pre cudzincov, ktorí dôjdu na Slovensko na nákupy počas jedného dňa alebo Slovenskom prechádzajú. Ďalej je atraktívna pre ľudí, ktorí bývajú mimo diaľnic a len z času na čas potrebujú na diaľnicu ísť. A v treťom rade by to bolo pre ľudí, ktorí sa dostanú v blízkosti diaľnice do obchádzky alebo nehody a musia pokračovať cez diaľnicu,“ vysvetlil dopravný analytik Jozef Drahovský.

„Tak ako ostatné diaľničné známky, tak aj táto nová jednodňová známka bude takisto elektronická,“ spresnil Rudolf.

Ministerstvo zatiaľ nepovedalo, či bude táto známka viazaná na konkrétny kalendárny deň, v ktorom si ju vodič zakúpi, alebo sa bude jej platnosť počítať až od momentu jej zakúpenia.

„Má to vplyv na to, keď idete do zahraničia napríklad do divadla večer a vraciate sa napríklad ráno. Pre ľudí je iste lepšie mať možnosť mať to na hodiny,“ dodal Drahovský.

Zavedenie jednodňovej diaľničnej známky avizuje už aj susedné Česko. Stane sa tak v marci budúceho roka. Jej cena bude 200 korún, čo je v prepočte približne 8,50 eura.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko