Na hlavný obsah

MS v hokeji 2023: Predstavujeme brankárov národného tímu

Po 24 rokoch bude mať Slovensko na brankárskom poste troch zástupcov z extraligy.

MS v hokeji 2023: Predstavujeme brankárov národného tímu
Trojica nominovaných brankárov: S. Škorvánek, S. Hlavaj, D. Riečický a tréner brankárov P. Kosa Foto: TASR

Už pred zverejnením finálnej nominácie na MS v hokeji 2023 bolo viac-menej jasné, ktorí hráči obsadia miestenky na poste brankára. Tréneri reprezentácie Slovenska sa na 86. majstrovstvách sveta budú spoliehať na trio z najvyššej slovenskej súťaže v zložení: Samuel Hlavaj, Stanislav Škorvánek a Dominik Riečický.

Samuel Hlavaj

Dvadsaťjedenročný brankár sa k výberu Craiga Ramsayho pripojil počas druhého týždňa neoficiálnej spoločnej prípravy. V oficiálnej časti čelil súperovým strelám v dvoch stretnutiach.

Najskôr sa o slovo prihlásil čistým kontom v zápase slovenskej reprezentácie proti Švajčiarsku, keď zneškodnil všetkých 37 striel Helvétov. Menej mu vyšiel druhý duel, ktorý odchytal proti Nemecku. Z 29 streleckých pokusov súpera inkasoval štyrikrát.

Návrat domov a hneď majstrovský titul

Odchovanec Martina hájil v predchádzajúcich dvoch ročníkoch farby HC Slovan Bratislava. V nedávno skončenej sezóne zastával v klube z hlavného mesta pozíciu tímovej dvojky po boku skúseného Kanaďana Jareda Coreaua. Do bránky sa celkovo postavil 19-krát (18-krát v základnej časti, raz v play-off).

Na snímke brankár Samuel Hlavaj počas tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie v rámci kempu pred MS 2023 v Bratislave.
Na snímke brankár Samuel Hlavaj počas tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie v rámci kempu pred MS 2023 v Bratislave.Foto: TASR

Zápasovú prax naberal aj vo farmárskom prvoligovom tíme HC Modré Krídla Slovan. V ročníku 2021/2022 pomohol belasým k zisku extraligového titulu. Pred príchodom do Slovana pôsobil v quebeckej juniorke.

Pochváliť sa môže aj dvomi štartami na majstrovstvách sveta do 18 rokov a tromi účasťami na juniorskom šampionáte do dvadsať rokov. V nadchádzajúcej sezóne bude pôsobiť v českej Tipsport extralige vo farbách HC Plzeň.

Stanislav Škorvánek

Dvadsaťsedemročný brankár sa zapojil do prípravy reprezentácie pred MS v hokeji 2023 po dvojzápase so Švajčiarskom. Medzi tri žrde sa prvýkrát postavil v druhom dueli s Českom, v ktorom ho trikrát prekonali.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Následne mu tréneri dali dôveru v oboch prípravných stretnutiach s Rakúskom. V prvom meraní síl vyťahoval puk zo svojej bránky až šesťkrát, v druhom súboji počas 30 minút neinkasoval.

Trpezlivosť nomináciu prináša

Škorvánek začínal s hokejom v rodnej Žiline. Po tom, čo pod Dubňom prešiel všetkými mládeneckými kategóriami, obliekal dresy slovenskej 20-ky (v tom čase pôsobiacej v extralige), prvoligového Bardejova, Detvy a Trnavy.

Na snímke z¾ava brankár Stanislav Škorvánek (Slovensko) a Radan Lenc (Èesko) v nájazde v prípravnom zápase pred MS 2023 v hokeji ÈR - Slovensko v Ostrave v piatok 21. apríla 2023.
Na snímke zľava brankár Stanislav Škorvánek v prípravnom dueli proti Česku. Foto: TASR

V ročníku 2017/2018 zavítal premiérovo do Košíc. Pobyt na východnom konci republiky si predĺžil až do sezóny 2020/2021, keď chytal v Michalovciach. Po prvom pôsobení na Zemplíne sa rozhodol pre návrat do Žiliny. Svojmu materskému klubu chcel pomôcť k vytúženému postupu do extraligy.

Prvotný cieľ sa mu splniť nepodarilo, ale po individuálne úspešnej sezóne, keď sa stal percentuálne najúspešnejším brankárom Slovenskej hokejovej ligy, si ho opäť vyhliadli Michalovce.

V drese líšok nadviazal na výkony zo Žiliny, keď sa postupne prepracoval na stabilnú jednotku mužstva. Po dramatickej sérii, v ktorej bol výraznou postavou na strane Michaloviec, vystavil jeho tímu semifinálovú stopku neskorší majster HC Košice.

Dominik Riečický

Ako posledný z brankárov sa k reprezentácii pridal Dominik Riečický. Stalo sa tak pred záverečným blokom spoločnej prípravy. Do bránky sa preto postavil len raz, keď v poslednom prípravnom zápase proti Rakúsku vystriedal Stanislava Škorvánka. Za svoj chrbát pustil tri strely.

Kariéra najstaršieho z našich brankárov sa úzko spája najmä s jeho rodnými Košicami. V metropole východu strávil svoje mládežnícke roky aj značnú časť seniorskej kariéry. S oceliarmi sa v ročníkoch 2013/2014 a 2022/2023 tešil z majstrovského titulu.

V druhej lige uvažoval nad koncom kariéry

Okrem Košíc si na Slovensku vyskúšal aj pôsobenie v Detve, v tom čase prvoligovom Bardejove, Prešove, Spišskej Novej Vsi a Martine či dokonca v druholigovom Humennom. Ako sám priznal, práve počas pôsobenia na Zemplíne viackrát premýšľal nad ukončením kariéry.

Brankár Dominik Riečický počas prípravného zápasu Slovensko - Rakúsko.
Brankár Dominik Riečický počas prípravného zápasu Slovensko – Rakúsko. Foto: TASR

Dnes už vieme, že jeho rozhodnutie pokračovať bolo správne. V lete 2020 sa pred začiatkom ročníka zúčastnil try-outu, ktorý zorganizoval HC Košice. Uspel. Po troch rokoch v drese oranžovo-čiernych dvihol nad hlavu svoj druhý majstrovský titul, ku ktorému prispel značnou mierou.

Navyše sa radoval aj z individuálneho ocenenia v podobe Zlatej korčule pre najužitočnejšieho hráča play-off. Slovensko reprezentoval na jedných majstrovstvách sveta do 18 rokov a dvoch šampionátoch do dvadsať rokov.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport