Na hlavný obsah

Na Kysuciach zabíjala exotická šelma. Útok neprežil majiteľ ranča

Polícia tam zasahuje spolu so záchranármi.

Na Kysuciach zabíjala exotická šelma. Útok neprežil majiteľ ranča
Na snímke je malá ZOO pri Žiline, kde lev dotrhal majiteľa. Foto: RTVS

Mačkovitá šelma zabila majiteľa malej ZOO v mestskej časti Kysuckého Nového Mesta Oškerda. Na mieste informáciu potvrdil mužov príbuzný. Zasahujú tam záchranári spolu s políciou.

Podľa dostupných informácií je obeťou útoku šelmy majiteľ malého ranču nachádzajúceho sa približne päť kilometrov od Žiliny. Úmrtie pre RTVS potvrdila aj hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Žilina Zuzana Šefčíková.

„Na miesto boli okamžite vyslané všetky dostupné sily a prostriedky za účelom riadneho zabezpečenia miesta. Na mieste bolo nájdené telo muža, avšak príčinu smrti určí až pitva. Nakoľko ide o prípad s exotickou šelmou, vec je celá konzultovaná a na miesto je privolaný veterinár,“ dodala.

Polícia vykonáva prvotné úkony, pre ktoré nemôže aktuálne poskytovať bližšie informácie.

Na ranči zasahovali aj zdravotní záchranári. „Po zabezpečení výbehu šeliem boli na mieste identifikované časti ľudského tela. Na miesto bol privolaný obhliadajúci lekár s cieľom zabezpečenia ďalších procesných úkonov,“ uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) Alena Krčová.

Šelma útočila v rekreačno-oddychovom zariadení, ktoré ponúka ponúka rôzne atrakcie, vrátane zverinca. Chovajú tam okrem domácich zvierat aj exotické zvieratá. Medzi nimi levy, tigre a ich mláďatá či lamu.

Podľa generálneho riaditeľa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Dušana Karasku majú veľké mačkovité šelmy svoje potreby a správanie aj po dvoch či troch generáciách chovaných v zajatí.

„Aj keď zdanlivo môžu byť krotké, môže sa v nich prejaviť pud šelmy. V stresujúcej situácii, ktorú si majiteľ nemusí uvedomiť, zrazu tá šelma zaútočí. A keďže to je veľké zviera, nie je problém zabiť človeka za pár sekúnd,“ zdôraznil.

Informácie z miesta nešťastia priniesol redaktor RTVS Erik Vrábel:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny