Na hlavný obsah

Najproduktívnejší útok vs. najlepší strelec turnaja, USA vyzvú vo štvrťfinále Česko

Česko pocestuje za súperom prvýkrát do Tampere.

Najproduktívnejší útok vs. najlepší strelec turnaja, USA vyzvú vo štvrťfinále Česko
Českí priaznivci sa na štvrťfinále presunú do Fínska Foto: AP Photo/Roman Koksarov

Svetový šampionát sa začína „odznova“. Osem štvrťfinalistov je známych, medzi postupujúcimi je aj český výber Kariho Jalonena. Ako štvrtý tím rižskej B skupiny si hokejky skríži v Tampere s víťazom fínskej časti turnaja – Američanmi.

USA po základnej časti

Česi si budú musieť dávať pozor najmä na útočné chúťky súpera. Američania vyslali v základnej časti na súperových brankárov 268 striel, len o dve menej ako Kanada.

Skórovali však zďaleka častejšie, až 39-krát. Teda dostali do brán súperov v základnej časti turnaja najviac pukov. Zároveň disponujú druhou najlepšou defenzívou na šampionáte, inkasovali osemkrát a lepšie sú na tom už len Švédi (sedem inkasovaných gólov).

Spojené štáty sa vo vyraďovacej časti budú spoliehať aj na výkony DeSmitha.Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Najproduktívnejším Američanom po základnej časti sa stal T.J. Tynan s jedným gólom a deviatimi asistenciami. Najlepším strelcom v tíme je Cutter Gauthier. Ten prepálil súperových brankárov šesťkrát zo 44 pokusov (13,64-percentná úspešnosť streľby).

MS v hokeji 2023 online s RTVS

USA nazbierali v základnej časti celkovo 59 trestných minút, ustáť zvládli 81,25 percent oslabení. Naopak, gólom potrestajú každé tretie vylúčenie súpera.

Česko po základnej časti

Podceniť českú reprezentáciu sa nevypláca. Disponuje najproduktívnejším hráčom základnej časti a tiež najlepším strelcom v úvodnej sedmičke zápasov. V oboch prípadoch hovoríme o Dominikovi Kubalíkovi, ten skóroval osemkrát a pridal aj štyri asistencie.

Ak chcú Česi pomýšľať na úspech, výrazne budú musieť zabrať najmä smerom dopredu. Dovedna 22 gólov zo 191 streleckých pokusov ich s úspešnosťou streľby na úrovni 11,52 percent odsúva až na siedme miesto v tomto ukazovateli.

Česi na turnaji obhajujú bronz z predošlých majstrovstiev sveta.Foto: AP Photo/Roman Koksarov

Dobrou správou je, že Česko dokáže využívať presilovky. V tomto smere je s Amerikou na jednej lodi – 33,33 percent potrestaných vylúčení protivníka. Horšie je to už s bránením, zverenci trénera Jalonena si dokážu poradiť s približne tromi štvrtinami šancí súpera počas svojich početných nevýhod.

Kedy a kde sa zápas odohrá?

Štvrťfinálové zápolenie medzi Spojenými štátmi americkými a Českou republikou je na programe vo štvrtok (25. 5.) o 15.20 v Nokia Arene v Tampere. Sledovať naživo ho môžete prostredníctvom vysielania RTVS.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport