Na hlavný obsah

Nebezpečná tradícia pokračovala aj tento rok. Ľudia sa vrhali z kopca, aby chytili kotúľajúci sa syr

Zlomeniny, otras mozgu a iné úrazy nie sú nezvyčajné.

Ľudia sa vrhajú z kopca za syrom.
Ľudia sa vrhajú z kopca za syrom.Foto: TASR/AP

V Spojenom kráľovstve sa konali tradičné preteky v chytaní kotúľajúceho sa syra zo strmého kopca. Na udalosti sa každoročne zúčastňuje niekoľko stoviek súťažiacich z rôznych krajín sveta.

Pre mnohé úrazy museli organizátori v roku 2020 preteky pozastaviť, no ľudia aj napriek tomu súťažili neoficiálne. Tradícia pokračovala aj tento rok, jeden súťažiaci skončil v nemocnici.

Preteky vznikli v dedine Brockworth severne od mesta Bristol začiatkom 19. storočia. Súťažiaci naháňajú typický britský dvojitý gloucester – polotvrdý syr, ktorý dozrieva 36 týždňov. Obalený je v drevenom púzdre a po bokoch má tradičnú modrú a červenú stužku. Súťažiaci bežia dolu kopcom 200 yardov, teda 180 metrov, na počasí pritom nezáleží.

Téme sa venoval redaktor RTVS Viliam Ovsepian:

„Tieto preteky mám na zozname už desať rokov. Po strednej škole som si povedal, že teraz alebo nikdy. Tak som si kúpil letenku do Londýna a som tu,“ uviedol jeden z víťazov pretekov Cooper Cummings z Washingtonu.

Zlomeniny, otrasy mozgu a ďalšie úrazy patria k pretekom. Tento rok sa však nič vážnejšie nikomu nestalo.

„Rozhodla som sa súťažiť včera večer. Pamätám si ,ako som bežala dolu kopcom, zrazu som si narazila hlavu o zem a prebrala som sa so syrom v rukách,“ opísala zážitok víťazka Delaney Irvingová z Kanady.

Súťažiaci bežia z kopca v etapách po 20 a pretekov sa každoročne zúčastnia ľudia z rôznych krajín sveta. Napríklad z Texasu, Švajčiarska, Japonska, Austrálie aj Nového Zélandu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet