Na hlavný obsah

Norná stena vodnej hladiny Ružín sa po prívalových dažďoch opäť naplnila odpadom

V stredu ho začali odstraňovať.

Norná stena vodnej hladiny Ružín sa po prívalových dažďoch opäť naplnila odpadom
Na snímke odpad. Foto: RTVS

Po prívalových dažďoch sa opäť naplnila norná stena vodnej hladiny Ružín odpadom. Ten sa priplavil z okolitých obcí po tokoch riek Hnilec a Hornád. Zachytený odpad začali v stredu (24. 5.) vyberať.

Jeden motorový čln, tri autá, osem dobrovoľníkov a približne osem hodín práce zabralo zabezpečenie nornej steny plnej odpadu.

„Natiahla sa záložná norná stena, stiahla sa norná stena, na ktorej bol zachytený odpad z prívalového dažďa. Nornú stenu, ktorá sa zachytila, momentálne vyberá Slovenský vodohospodársky podnik, ktorého dobrá vôľa je, že prišli a tento odpad vyberajú,“ spresnil predseda OZ Čisté vody Slovenska Jozef Kojecký.

Situácii okolo vodnej priehrady sa venovala redaktorka RTVS Katarína Zakuťanská:

Štyridsaťosem hodín stačilo na to, aby sa jedna norná stena naplnila 10-tkami ton odpadu.

„Tento odpad pochádza z katastrov obcí, ktoré sú na tokoch Hnilec a Hornád. Dôvodom sú neprispôsobivý občania. Tí znečisťujú v katastroch týchto obci. Stačí jeden prívalový dážď a celé sa to spláchne buď do Hornádu alebo Hnilca. Práve sme na sútoku týchto riek a celé nám to tu zaplavuje,“ dodal Kojecký.

Možné riešenie situácie s odpadom

Jedným z riešení by bolo, ak by obec, kde odpad vznikol, za jeho likvidáciu riadne zaplatila. Avšak starosta Margecian upozorňuje, že by to zruinovalo obecný rozpočet.

„Veď to je diskriminačné voči môjmu občanovi, že on zaplatí za komunálny odpad, ktorý sa dostal do priehrady občana, ktorý je občanom inej dediny, mesta. Tam, kde sa to tvorí, ľudia by zozbierali a postupne vznikne aj edukácia tých ľudí,“ uviedol starosta obce Margecany Igor Petrík.

Aby odpad nesplavilo až do vodnej priehrady, zachytáva ho záložná norná stena. Za posledné dva roky takto Slovenský vodohospodársky podnik vyzbieral na celom území krajiny viac ako 1 600 ton odpadu.

„Donekonečné zbierenie odpadu nie je ale systémové riešenie. Je to len hasenie dôsledkov nezodpovedných ľudí a kým sa zmýšľanie týchto ľudí a environmentálne povedomie a uvedomenie si, že odpad do prírody nepatrí, bude to zbytočne stáť daňových poplatníkov len v našom prípade, státisíce eur ročne,“ dodal hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

Asi 30 ton odpadu z Ružína budú odstraňovať takmer týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny