Na hlavný obsah

O novele poľovníckeho zákona s poľovníkmi nikto nekomunikoval. Vyšli protestovať pred národnú radu

Protestov by sa ich malo zúčastniť takmer dvetisíc.

O novele poľovníckeho zákona s poľovníkmi nikto nekomunikoval. Vyšli protestovať pred národnú radu
Protestujúci sa zišli pred budovou národnej rady. Foto: RTVS

Pred národnou radou vo štvrtok (18. 5.) protestovali poľovníci. Vyjadrili svoj nesúhlas s novelou zákona o poľovníctve z dielne hnutia OĽANO.

Okolo 10.00 h protestovalo pred budovou parlamentu zhuba 400 poľovníkov. Odhadovaný počet ľudí, ktorí by sa akcie mali zúčastniť, je 1 800.

Pozrite si celý rozhovor z protestu redaktorky RTVS Barbory Šišolákovej s hovorcom Slovenskej poľovníckej komory Alojzom Kaššákom:

Podľa hovorcu Slovenskej poľovníckej komory (SPK) Alojza Kaššáka prekáža poľovníkom to, že pri zostavovaní novely zákona s nimi nikto nekomunikoval.

„Zákon o poľovníctve hovorí, že ak sa vypracováva nový zákon o poľovníctve, je treba osloviť poľovnícku samosprávu, v tomto prípade SPK. Naposledy nás prizvali asi pred tromi rokmi, pri tvorbe zákona o poľovníctve. Odvtedy sme jednoducho nekomunikovali,“ uviedol Kaššák.

Dodal, že nedávno sa poľovníci dohadovali o kompromisoch v spojitosti so zákonom na úrade vlády. K diskusii o poslaneckom návrhu ich však nikto neprizval.

Poľovníci požadujú, aby sa zákon o poľovníctve pripravil v riadnom legislatívnom procese. Chcú, aby ho poslanci prerokovali so širokou škálou odborníkov.

Argumentujú zaťažením štátneho rozpočtu

Novela zákona má poľovníkom ako samospráve odobrať niektoré kompetencie. Kaššák sa domnieva, že presunutím týchto právomocí na štátnych úradníkov by sa zaťažili nielen úrady, ale aj štátny rozpočet.

Odľahčovanie štátu od povinností spojených s poľovníctvom robí v súčasnosti poľovnícka SPK z vlastných zdrojov. „Na toto sa vyskladajú slovenskí poľovníci a nezaťažujeme štátny rozpočet,“ vysvetlil hovorca Kaššák.

„Ak tieto kompetencie, čo i len to vydávanie poľovných lístkov, prejde na štátnu správu, tá na to nemá softvérové vybavenie a bude na to musieť prispievať štát – daňový poplatník. S najväčšou pravdepodobnosťou to súčasné personálne obsadenie lesných úradov nedovolí,“ priblížil.

Protest SPK podporili aj Slovenský rybársky zväz, Slovenská kynologická jednota, Únia regionálnych združení neštátnych vlastníkov lesov Slovenska a Odborový zväz Drevo, Lesy, Voda.

Návrh neprešiel

Poslanec Martin Fecko (OĽANO) sa pokúsil predložiť návrh o presunutí hlasovania o novele poľovníckeho zákona na iný termín. Avšak nemal podporu troch klubov, a teda sa o inom termíne hlasovať nemohlo.

Poslanci Národnej rady (NR) novelu zákona o poľovníctve vo štvrtok neschválili. Povinné členstvo poľovníka v poľovníckej komore sa tak nezruší. Návrh predložili poslanci Martin Fecko, Jozef Pročko a Karol Kučera (všetci OĽANO).

Prijatím zákona o poľovníctve z roku 2009 sa podľa predkladateľov zaviedol monopol Slovenskej poľovníckej komory (SPK) a povinného členstva v nej pre každého poľovníka.

Súčasné znenie zákona o poľovníctve podľa poslancov neviedlo k potrebnej úprave fungovania SPK, štátnej správy na úseku poľovníctva, početných stavov raticovej zveri a nezabránilo vzniku obrovských škôd v poľnohospodárstve a k významnému poškodzovaniu lesných porastov zverou.

Právna norma tiež neobsahuje dostatočné nástroje na efektívny boj s veterinárnymi ochoreniami, akým je aktuálne africký mor ošípaných u diviačej zveri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko