Na hlavný obsah

Pri prideľovaní štátnych poľovných revírov odhalili kontrolóri pochybné praktiky

Revíry mali niektoré poľovnícke združenia získať podvodom.

Pri prideľovaní štátnych poľovných revírov odhalili kontrolóri pochybné praktiky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) potvrdil podozrenia o prideľovaní štátnych poľovných revírov. Tému vlani otvorili Reportéri RTVS. Poukázali na netransparentný výber uchádzačov o poľovné revíry, s náznakmi klientelizmu a korupčných praktík.

„Dosť často sa to nedostalo miestnym združeniam, ktoré poľovali povedzme 30-40 rokov, ale dostal to niekto, kto mal na to peniaze. Takýmto praktikám by malo odzvoniť,“ uviedol bývalý hovorca ministerstva pôdohospodárstva Michal Feik.

Hoci štát pred niekoľkými rokmi deklaroval, že chce podporiť takzvané ľudové poľovníctvo, teda miestne združenia z vidieka, stal sa presný opak. Za čias bývalej vlády sa k viacerým lukratívnym poľovným revírom dostali vplyvní ľudia. Inak tomu nebolo ani v lesoch pod hradom Pajštún.

Kontrole poľovníckych revírov sa v reportáži venoval redaktor RTVS Jozef Kubánek:

„Pre naše poľovné združenie to bola veľká krivda. Poľovali tu naši otcovia, dedovia,“ skonštatoval Igor Brbúch, člen poľovného združenia Pajštún.

Dnes tu poľujú osoby blízke bývalému ministrovi dopravy Arpádovi Ersékovi. Podľa miestnych poľovníkov však konkurenčné poľovnícke združenie, zvíťazilo podvodom.

„Som s hrôzou zistil, že LOS sv. Hubert, od slova doslova opísal náš plán rozvoja s tým, že on tam deklaroval, že tam vykonal práce, ktoré sme my vykonali,“ povedal predseda poľovníckeho združenia Pajštún Ján Holič.

NKÚ potvrdila podozrivý postup

Na otázku, kto im vypracoval plány, odpovedať predseda Loveckého ochranného spolku sv. Huberta Andrej Mikuš nechcel. Nejde pritom o jediný revír, kde miestni poľovníci z hry akosi vypadli.

„Súčasná legislatíva je totiž nejednoznačná a existuje priestor na jej obchádzanie a netransparentné konanie. To v minulosti umožnilo dostať sa určitým ľuďom k poľovným revírom ľahšie a bez verejných súťaží,“ uviedla hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

Kontrola NKÚ potvrdila, že namiesto transparentného prenájmu poľovných revírov sa proces obchádzal využívaním odpredaja odstrelu zveri.

„To, že je súčasný zákon o poľovníctve nedostatočný je známe a je to aj dôvod prečo agrorezort pripravil nový zákon o poľovníctve. Práve návrh nového zákona nedostatky identifikované NKÚ rieši a odstraňuje,“ informoval hovorca ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Andrej Wallner.

Vtedajší šéf lesov – Marián Staník sa k tejto téme v minulosti vyjadriť nechcel. Rovnako ani strana SNS, ktorá mala za bývalej vlády agrorezort pod taktovkou. Podozrivé prideľovanie poľovných revírov pritom vyšetruje aj Národná kriminálna agentúra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko