Na hlavný obsah

Obetiam trestných činov už štvrtý rok pomáhajú informačné kancelárie

Doteraz poradili 3 200 ľuďom.

Obetiam trestných činov už štvrtý rok pomáhajú informačné kancelárie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Obetiam trestných činov už štvrtý rok pomáhajú informačné kancelárie. Fungujú v každom kraji. Doteraz poradili 3 200 ľuďom.

Príbehy klientov sú rôzne. Či už išlo o chlapcov, ktorí boli terčom sexuálneho obťažovania učiteľa. Seniorov okradnutých podvodníkmi, mladú ženú, dlhodobo nútenú k prostitúcii. Nevidiaceho, fyzicky postihnutého človeka, ktorý bol nútený v zahraničí žobrať, alebo deti donútené k sobášu.

Informačným kanceláriám sa venovala redaktorka RTVS Natália Krížová:

“Našou tou hlavnou úlohou je nasmerovať tú obeť na služby ktoré sa nachádzajú na Slovensku, podporiť ju v tejto situácii a vytvoriť jej maximálny komfort na to, aby túto situáciu zvládla“ uviedol riaditeľ odboru prevencie kriminality Ministerstva vnútra SR Jozef Halcin.

“Určite je výhoda, že prídu na naše pracovisko, čo aj samotné obete vyhodnocujú pozitívne, že nie sme polícia. Sú tam nejaké predsudky, je tam obava. Takže na našom pracovisku môžu zažiť to pokojné a takzvanú predprípravu, predtým ako oslovia orgány činné v trestnom konaní,“ povedal koordinátor IK pre obete trestných činov Miroslav Schlesinger.

“Mali sme prípady aj znásilnenia a napriek tomu, že v tom čase sme nemali kolegyňu na pracovisku, tak tá žena dokázala rozprávať aj so mnou o veľmi ťažkých veciach,“ dodal.

Podľa Oľgy Pietruchovej veľmi citlivo treba riešiť domáce násilie. Mohlo by viesť k tragédii.

“Mali sme na Slovensku niekoľko aj medializovaných prípadov, kedy násilník zabil tú ženu a zabil aj seba vtedy, keď to polícia začala riešiť pretože pochopil, že stratil kontrolu nad ňou a stratil kontrolu nad tou situáciou,“ vysvetlila Pietruchová z Úradu komisára OSN pre utečencov.

Pokiaľ ste sa stali obeťou trestného činu, tak sa môžete na informačnú kanceláriu obrátiť anonymne a bezplatne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko