Na hlavný obsah

Pentagón nadhodnotil zbrane zaslané Ukrajine o tri miliardy dolárov

Otvára sa tak možnosť poslať Ukrajine ďalšie zbrane.

Pentagón nadhodnotil zbrane zaslané Ukrajine o tri miliardy dolárov
Budova Pentagónu v americkom meste Washington. Foto: TASR/AP

Pentagón v dôsledku účtovnej chyby nadhodnotil americkú vojenskú pomoc Ukrajine o tri miliardy dolárov. Otvára sa tak možnosť poslať Ukrajine ďalšie zbrane. Napísala to vo štvrtok (18. 5.) agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenované zdroje v americkom Senáte.

Americké ministerstvo obrany pripísalo zaslanému vojenskému materiálu hodnotu zbraní, ktorými ho nahradilo. Namiesto hodnoty, akú mal tento materiál v čase zakúpenia a po následnej amortizácii.

Od augusta 2021 – teda pol roka pred začiatkom ruskej invázie – poslali USA zo svojich skladov Ukrajine zbrane v celkovej hodnote vyčíslenej na 21,1 miliardy dolárov.

Reuters pripomína, že nateraz nie je jasné, ako na informáciu o nadhodnotení zaslaných zbraní na Ukrajinu zareaguje Kongres. Avšak administratíve prezidenta Joea Bidena to vytvára väčší priestor na poskytnutie ďalšej pomoci Ukrajine bez toho, aby musela žiadať Kongres o schválenie týchto prostriedkov – a to práve v čase, keď v USA prebieha intenzívna diskusia o zvýšení stropu štátneho dlhu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet