Na hlavný obsah

Petržalke hrozí ďalšie zahusťovanie, ľudia sú proti

Na budúci týždeň chystajú protestné stretnutie.

Petržalke hrozí ďalšie zahusťovanie, ľudia sú proti
Na ilustračnej snímke vizualizácia časti Petržalky. Foto: RTVS

Namiesto kultúry a športu, ďalšie byty a kancelárie. Najväčšie sídlisko na Slovensku sa ďalej zahusťuje. Komerčný záujem vyhral aj na pozemkoch, ktoré patria mestu Bratislava.

V okolí Chorvátskeho ramena vlastní mesto najhodnotnejšie pozemky. Takmer 100-tisíc štvorcových metrov prenajal bývalý primátor Andrej Ďurkovský firme Petržalka City. Podľa nájomnej zmluvy tu malo stáť kultúrno-spoločenské a športové centrum. Súčasný projekt investora hovorí najmä o bytoch.

„Je to absolútna zodpovednosť Ďurkovského, že takúto zmluvu podpísal. Je to čistý nezmysel a celý tento projekt je položený na zvrátených základoch,“ uviedol poslanec mestského zastupiteľstva mestskej časti Petržalka Ján Karman.

Andrej Ďurkovský si na to nepamätá, vraj to išlo cez zastupiteľstvo. „Nepamätám si, zmluvu schválilo zastupiteľstvo. Obráťte sa na mojich bývalých kolegov,“ povedal štábu RTVS.

Téme sa v Správach RTVS venovala redaktorka Ingrid Drozdíková:

Petržalčania chystajú protest

Súčasné vedenie mesta tvrdí, že sa s investorom muselo dohodnúť, lebo nájomná zmluva sa nedá vypovedať. Sľubovalo však, že bude počúvať hlasy Petržalčanov. Tí na budúci týždeň chystajú protestné stretnutie. „Mesto sa dohodlo s investorom na kompromise. Pristúpilo sa k tomu, že sa redukovala zástavba, posilnila sa zeleň,“ priblížila hovorkyňa hlavného mesta Dagmar Schmucková.

„Vo výslednom návrhu, ktorý schválilo zastupiteľstvo, je zjavne vyššia zastavanosť, kde sa ustúpilo občanom, tak na druhej strane sa pridalo developerom,“ uviedol zástupca petičného výboru Zachráňme Petržalku Martin Kugla.

Podľa bývalej vicežupanky Bratislavského samosprávneho kraja Eleny Pätoprstej primátor neobhajuje verejný záujem v nájomnej zmluve. „A tá je podstatná. Je to to, čo on musí ako nájomca dodržať,“ vysvetlila.

„Vlastník je magistrát, záväzné stanovisko dáva magistrát. A pokiaľ projekt, záväzné stanovisko budú v súlade s územným plánom, zastaviť to neviem,“ dodal starosta mestskej časti Petržalka Ján Hrčka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny