Na hlavný obsah

Najväčšie sídlisko v strednej Európe začali stavať pred 50 rokmi

Dnes v nej žije vyše 110-tisíc ľudí.

Najväčšie sídlisko v strednej Európe začali stavať pred 50 rokmi
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pred 50 rokmi začali stavať paneláky v bratislavskej Petržalke. Je nielen najväčším sídliskom na Slovensku, ale aj v strednej Európe. Dnes v nej žije vyše 110-tisíc ľudí.

Do urbanistickej súťaže na výstavbu nového sídliska sa prihlásilo vyše 80 tímov architektov z celého sveta. Návrhy napokon neakceptovali, Petržalku začali stavať so zámerom vybudovať v čo najkratšom čase čo najviac bytov.

„Bývame tu od 78. roku. Prvý deň som spal na kuchynskej linke a pod hlavou som mal knihu. Bolo to také ako na stavbe. Bolo to hektické – ulice, chodníky nám robili podľa toho, ako si ľudia vychodili cestičky,“ spomína dlhoročný obyvateľ Petržalky.

Prví obyvatelia Petržalky bývali dlhé roky na stavenisku bez obchodov aj škôl. Časom sa z vychýrených marhuľových a broskyňových sadov stalo sídlisko s plnou občianskou vybavenosťou.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

„Ja som sa tu narodila a som štvrtou generáciou. Moje deti sú piatou generáciou Petržalčanov, ktorí tu vyrastajú. Moja prababička sem prišla v roku 1934, odvtedy sme tu,“

Petržalka by sa v nasledujúcich 20 rokoch mala rozrásť. Odhaduje sa, že v nej bude bývať 140-tisíc ľudí.

„Potrebovali by sme pracovné príležitosti, aby ľudia za prácou nechodili do zvyšku mesta. Tým pádom by sa odľahčila doprava, ktorá momentálne ráno alebo poobede trpí,“

Obyvatelia Petržalky by sa mali dočkať električkovej trate. Jej dostavbu už niekoľkokrát posúvali.

Na Námestí hraničiarov, kde pred polstoročím položili základný kameň novej Petržalky, otvorila mestská časť výstavu dobových fotografií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny