Na hlavný obsah

Po šiestich rokoch intenzívnych príprav Hornú Nitru čakajú veľké zmeny

Do konca roka sa tam má ukončiť aj ťažba hnedého uhlia.

Po šiestich rokoch intenzívnych príprav Hornú Nitru čakajú veľké zmeny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Po šiestich rokoch intenzívnych príprav hornú Nitru čakajú veľké zmeny. Do konca roka sa tam má ukončiť ťažba hnedého uhlia a jeho spaľovanie na energetické účely. To bude mať zásadné ekonomické, aj spoločenské dôsledky. Ich riešenie sa bude financovať z Fondu na spravodlivú transformáciu. Pre región je vyčlenených 225-miliónov eur.

Stredným odborným školám na hornej Nitre zazvonilo na lepšie časy. Pätnásť miliónov eur budú môcť z Fondu spravodlivej transformácie čerpať na modernizáciu odborného vyučovania. Ide o prvú výzvu pre región v rámci prípravy na ukončenie ťažby hnedého uhlia.

Hornej Nitre sa venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

“Pre nás je dôležité všetky odborné učebne zmodernizovať, zdigitalizovať. Aby sme sa posunuli v oblasti robotiky a automatizácie,“ uviedla riaditeľka Strednej odbornej školy v Prievidzi Jana Poliaková.

“V rámci odborného vzdelávania chceme vybaviť dve odborné učebne. Jednu na kybernetickú bezpečnosť a jednu na IT z toho dôvodu, že my sme škola zameraná na informačné technológie,“ spresnil riaditeľ Strednej odbornej školy v Handlovej Jozef Barborka.

V nasledujúcich týždňoch vyhlási ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie aj ďalšie výzvy.

“V poradí druhou bude príprava na podporu obnoviteľných zdrojov energie konkrétne fotovoltické energie, podpora energetickej efektivity budou. Ďalšou konkrétnou výzvou je podpora udržateľnej mobility, kde budeme umožňovať obstaranie nový dopravných prostriedkov pre verejný sektor, zameraných na lokálnu dopravu,“ uviedol minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Peter Balík.

Veľké príležitosti?

“Pre nás to budú veľké príležitosti urobiť nejaké veci v mestách a obciach,“ povedala primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková.

“Pripravujeme regionálny projekt, kde budeme riešiť zber odpadu a samozrejme, jeho druhotné spracovanie a získavania surovín, ktoré budú druhotne použiteľné,“ uviedol predseda ZMO horná Nitra Vojtech Čičmanec.

Nové využitie nájdu aj bývalé banské objekty. V tom handlovskom by mal vyrásť nielen priemyselný park.

“Na ďalšej časti územia zostávajú zachované tie technické pamiatky resp. industriálne banské dedičstvo,“ dodala primátorka mesta Handlová Silvia Grúberová.

Aj HBP bane chcú črepať penieze na 25 projektov z FST jedným z projektov je aj závod na obnovu a repacovanie železničných nákladných vagónov tu v bývalej bani mier.

Bane tak plánujú vytvoriť pracovné miesta pre 1 200 ľudí. V súčasnosti v podzemí pracuje 1 000 baníkov a ďalších šesťsto na povrchu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny