Na hlavný obsah

Prepája učenie s modernými technológiami a vedie deti k samostatnému mysleniu

Učiteľ Slovenska 2022 vyučuje na základnej škole v Sliači.

Prepája učenie s modernými technológiami a vedie deti k samostatnému mysleniu
Na ilustračnej snímke deti. Foto: RTVS

Prepája učenie s modernými technológiami a vedie deti k samostatnému mysleniu. Ocenenie Učiteľ Slovenska 2022 vyhral Rastislav Očenáš zo Sliača. Do ankety sa zapojilo takmer 150 pedagógov.

Rastislav Očenáš už tretí rok učí na prvom stupni na základnej škole v Sliači matematiku, informatiku a slovenský jazyk. Deti rád provokuje úlohami, ktoré ich navedú k rozmýšľaniu.

„Pán učiteľ vie zaujať. Aby to bolo zaujímavejšie a aby sa nám to páčilo. Vždy hľadá nové spôsoby,“ priblížil žiak 3.B na ZŠ Andreja Sládkoviča v Sliači Ján Čmelík. Aj podľa žiačky Nely Bramuškovej je s učiteľom zábava. „Cez hodiny sa bavíme. Vie nás vždy rozosmiať,“ dodala.

„Chcel by som, aby deti už na prvom stupni rozmýšľali v širšom kontexte a riešili problémy, ktoré sa ich týkajú,“ vysvetlil Učiteľ Slovenska 2022 Rastislav Očenáš. V rámci výučby využíva inovatívne metódy a moderné technológie, napríklad malé roboty nazývané ozoboty.

Učiteľa Slovenska 2022 bol na základnej škole v Sliači pozrieť redaktor RTVS Peter Mútňan:

Výučba podporuje kreativitu žiakov

„Táto výučba vysoko podporuje kreativitu žiakov a logické myslenie. Tam nie je dopredu dané riešenie, ale deti musia sami zvoliť postup, ako sa odpracujú k výsledku,“ uviedol učiteľ informatiky na základnej škole v Sliači Miloslav Staroška.

„Úžasne vedie žiakov k vzájomnému rešpektu a pomoci slabším. Vedie žiakov k samostatnosti, k samostatnému mysleniu a sebareflexii,“ pochválila učiteľa Očenáša zástupkyňa riaditeľky Eva Pintérová.

Vybrané slová, vzorce či poučky sa snaží prepájať s problémami z reálneho života. „Máme na to recept, volá sa životné zručnosti. Učíme sa používať životné zručnosti a môžem povedať, že s malými prvákmi začíname aktívnym počúvaním alebo spoluprácou a priateľstvom,“ vysvetlil Očenáš.

Je tiež školským digitálnym koordinátorom a snaží sa prepojiť aktivity detí s rôznymi organizáciami v regióne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny