Na hlavný obsah

Reforma súdnej mapy vstúpi do platnosti už vo štvrtok. Premiér očakáva zvýšenie dôvery v justíciu

Jej cieľom je priniesť rýchle a efektívne súdne konania.

Reforma súdnej mapy vstúpi do platnosti už vo štvrtok. Premiér očakáva zvýšenie dôvery v justíciu
Na snímke predseda vlády SR Ľudovít Ódor počas tlačovej konferencie na tému spustenia súdnej mapy ako jednej z kľúčových reforiem plánu obnovy v Bratislave v stredu 31. mája 2023. Foto: TASR/Pavol Zachar

Reforma súdnej mapy vstúpi do praxe vo štvrtok (1. 6.). Po rokovaní vlády o tom informoval premiér Ľudovít Ódor s predstaviteľmi kabinetu. Podľa ministerky spravodlivosti Jany Dubovcovej má reforma význam najmä pre občanov, a to s cieľom priniesť rýchle a efektívne konania. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tobiáš Petra.

„Lepšie päť minút po dvanástej, ako nikdy,“ to sú slová premiéra k uvedeniu súdnej mapy takpovediac do života. Jej zavedenie považuje za dôležité a očakáva, že prispeje k zvýšeniu dôvery občanov v súdnictvo. „Sme na míle ďaleko od nejakého optima. Na Slovensku je nedôvera niekde na úrovni 70 percent, čo je alarmujúce číslo. V Európskej únii je to pod 50 percentami,“ priblížil premiér.

Na reformu sú naviazané aj peniaze z plánu obnovy. „Je to okolo 190 miliónov eur na rekonštrukcie existujúcich súdnych budov, prípadne na nákup nových. Ďalších okolo 30 až 40 miliónov na digitalizáciu súdnictva, či už IT systémov alebo konkrétneho vybavenia pre zamestnancov. Aby ten sektor fungoval na úrovni 21. storočia,“ vysvetlila podpredsedníčka vlády Lívia Vašáková.

Menší počet okresných súdov

Zmeny sa po novom dotknú okresných súdov. Z doterajších 54 sa ich počet zníži na 36. V niektorých okresoch, kde súdy zaniknú a zostanú detašované pracoviská. Vznikajú správne súdy a v Bratislave a Košiciach vzniknú mestské súdy.

Ruka v ruke však prichádza aj špecializácia sudcov a sudkýň. „Malo by to priniesť kvalitnejšie rozhodovanie súdov aj skrátenie súdnych konaní, rovnako ako aj právnu istotu a predvídateľnosť rozhodnutí súdu. To je veľmi kritizované, že právna istota na Slovensku chýba,“ priblížila ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová.

Dodáva, že efektívnejšie rozhodovanie pomôže aj podnikateľskému prostrediu. Občanom ostávajú rovnaké možnosti podávania návrhov a aj elektronicky. Súdna mapa vstúpi do praxe už vo štvrtok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál