Na hlavný obsah

Rozhodnutie poslancov ukončiť predčasne schôdzu odsunulo rozhodovanie o vyše 60 návrhoch zákonov

Najviac bodov sa presunulo hnutiu OĽANO.

Rozhodnutie poslancov ukončiť predčasne schôdzu odsunulo rozhodovanie o vyše 60 návrhoch zákonov
Na snímke rokovacia sála Národnej rady SR. Foto: TASR

Odmena 500 eur za účasť na voľbách, sprísnenie interrupcií či úprava životných partnerstiev. Večerné rozhodnutie poslancov ukončiť predčasne schôdzu odsunulo rozhodovanie o viac ako 60 návrhoch zákonov.

Najviac bodov sa presunulo hnutiu OĽANO. Predseda Igor Matovič preto kritizuje svojich bývalých koaličných kolegov zo SaS či Demokratov, že zmarili možnosť zmeniť napríklad sporný paragraf 363, ktorý upravuje kompetencie generálneho prokurátora.

Strany sa však nedokázali dohodnúť na spoločnom postupe, a preto sa na schôdzu dostalo hneď niekoľko návrhov – niektoré kompetencie posilňovali, druhé obmedzovali.

K viacerým neodhlasovaným bodom zrejme zvolajú mimoriadnu schôdzu. Podľa šéfa parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) ich môže byť hneď niekoľko.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý:

Májová schôdza parlamentu mala na programe rekordných približne 250 bodov. Ani po troch rokovacích týždňoch sa však poslanci nedostali ku všetkým. Mnohé už v tomto volebnom období zrejme ani nestihnú schváliť. Ide napríklad o zákaz nedeľného predaja či klietkového chovu sliepok, alebo nutnosť notárskeho potvrdenia pri sledovaní porna.

Hnutiu OĽANO prepadlo približne 40 návrhov. Predseda Igor Matovič kritizuje najmä to, že sa nerozhodlo o úprave kompetencií generálneho prokurátora. „Tí, čo sa hrdia, že chcú meniť paragraf 363 – Demokrati, Progresívne Slovensko a SaS, teraz bez hanby vytvorili koalíciu s fašistami a s mafiou zo Smeru-SD a Hlasu-SD,“ povedal.

Inak to však vidí Eduard Heger z mimoparlamentných Demokratov. „OĽANO sa dohodlo so Smerom, že dajú hlasovanie o paragrafe na záver schôdze, pritom sme mali informáciu, že to len obštruujú. Ak to OĽANO myslí vážne, tak bez problémov môžeme urobiť v júli mimoriadnu schôdzu len k paragrafu a my to veľmi radi v druhom čítaní podporíme,“ priblížil.

SaS ani Hlas-SD mimoriadnu schôdzu nepodporia

Poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) tvrdí, že po štvrtkovom (25. 5.) chaose pred hlasovaním nie sú ochotní podporiť žiadnu mimoriadnu schôdzu. „Kolegovia paragraf presunuli na koniec schôdze, rovnako tak aj turistické trasy, registrované partnerstvá. A svoje hlúposti, ako sú obmedzenia interrupcií alebo pochovávanie sliznice maternice, nechali vpredu. Preto ani nepodporíme žiadnu ďalšiu mimoriadnu schôdzu,“ vysvetlila.

Peter Pellegrini z mimoparlamentnej strany Hlas-SD rovnako nevidí dôvod na ďalšie rokovania o množstve predvolebných návrhov. „Slovensko o nič nepríde. Nie sú to tak dôležité veci, o ktorých by bolo treba urgentne hlasovať,“ dodal.

Kollár očakáva, že do volieb môže prísť k viacerým mimoriadnym schôdzam, keďže poslanci si budú chcieť presadiť svoje nápady. „Keď to bude takáto mimoriadka, tak na nej nebude určite 200 bodov. Budú to asi len také čerešničky,“ uzavrel.

Cez leto však čaká Národnú radu SR výrazná rekonštrukcia hlasovacích zariadení. V tom prípade by sa rokovanie presunulo do historickej budovy parlamentu, kde by poslanci hlasovali aklamatívne, čiže napríklad zdvihnutím ruky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál