Na hlavný obsah

Ruská raketa zasiahla kliniku v Dnipre, doposiaľ hlásia jedného mŕtveho aj viacerých zranených

Medzi nimi aj dve deti.

Ruská raketa zasiahla kliniku v Dnipre, doposiaľ hlásia jedného mŕtveho aj viacerých zranených
Zdravotnícke zariadenie v Dnipre po zásahu ruskou raketou. Foto: ČTK/Ukrainian State Emergency Service/Handout/Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Najmenej jeden človek zahynul a ďalší utrpeli zranenia pri ruskom ostreľovaní nemocnice v ukrajinskom meste Dnipro, oznámil v piatok (26. 5.) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

Šéf oblastnej správy Serhij Lysak neskôr uviedol, že počet ranených stúpol z 15 na 23, traja z nich sú v kritickom stave. Medzi 21 hospitalizovanými sú aj dvaja chlapci vo veku tri a šesť rokov, ktorých stav lekári označili za stredne závažný. Zahynul 69-ročný náhodný okoloidúci.

„Ruskí teroristi opäť potvrdzujú svoj status bojovníkov proti všetkému ľudskému a čestnému,“ okomentoval Zelenskyj na Facebooku zásah zdravotníckeho zariadenia ruskou raketou. „Musíme týchto ľudí poraziť nezvratne a čo najskôr. Lebo náš čas sú naši ľudia. A naši ľudia sú na Ukrajine to najcennejšie,“ zdôraznil.

Na mieste pokračuje likvidácia následkov ostreľovania a záchrana ranených. Zapojili všetky potrebné služby, dodal prezident a vyjadril sústrasť pozostalým.

Nemocnicu v Dnipre zasiahla ruská strela pri rannom útoku, ktorý nasledoval po nočnom údere, uviedol denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na Lysaka. Denník tiež zverejnil zábery z miesta s varovaním, že „nie sú určené ľuďom so slabou psychikou“.

Útoky aj inde na Ukrajine

Terčom ruského ostreľovania sa stalo tiež mesto Huljajpole na juhovýchode Ukrajiny, kde ruské rakety poškodili obytné a hospodárske budovy. „Dvom zraneným ženám vo veku 47 a 62 rokov, ktoré vyslobodili z trosiek, bola poskytnutá lekárska pomoc,“ napísal šéf vojenskej správy v Záporožskej oblasti Jurij Malaško.

Ruské rakety odpálené z lietadiel zasiahli tiež obytný dom vo východoukrajinskom meste Avdijivka. „Podľa predbežných údajov sa nálet obišiel bez obetí,“ uviedol šéf prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

Rusko v noci na piatok opäť zaútočilo na ukrajinské mestá. Explózie hlásili z Kyjeva a Dnipra, ktoré podľa BBC najviac pocítilo ruský úder. V očakávaní ukrajinskej protiofenzívy Rusko v posledných týždňoch zintenzívnilo svoje vzdušné útoky na Ukrajine, proti ktorej vedie vojnu už rok a štvrť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet