Na hlavný obsah

Ruské jednotky už nie sú schopné rozsiahlejšej ofenzívy, tvrdí Ukrajina

Moskva je však naďalej schopná zachovať súčasnú intenzitu raketových útokov.

Ruské jednotky už nie sú schopné rozsiahlejšej ofenzívy, tvrdí Ukrajina
Ilustračná snímka - ruskí vojaci. Foto: TASR/AP

Ruské jednotky už nie sú schopné na Ukrajine podniknúť rozsiahlu ofenzívnu akciu a sú prevažne v defenzíve. Moskva je však naďalej schopná zachovať súčasnú intenzitu raketových útokov.

V pondelok (15. 5.) to viedla ukrajinská armáda, informovala o tom stanica CNN.

Podľa hovorcu ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Andrija Jusova je Rusko „v defenzíve“, pokiaľ ide o „celú frontovú líniu“ a nemá zdroje na „opakovanie rozsiahlych ofenzívnych akcií“.

„Celý čas sa pripravujú na obranu, a toto je závažný faktor, ktorý ukrajinské velenie celkom určite berie do úvahy pri príprave deokupácie ukrajinských území,“ dodal.

Ruské raketové útoky podľa neho zmenili svoj cieľ a ich intenzita sa znížila od minulej zimy, keď dochádzalo k masívnym útokom na energetickú infraštruktúru Ukrajiny. Rusi majú nedostatok niektorých typov rakiet, napríklad ako je Kalibr, uviedol Jusov.

„Aktívne hľadajú spôsoby kompenzácie a zmeny nielen Šáhidov (dronov iránskej výroby)… Hľadajú zbrane po celom svete. Zatiaľ neboli veľmi úspešní,“ podotkol.

Rusi sú schopní zachovať intenzitu útokov

Napriek tomu sú však Rusi podľa Jusova „schopní zachovať intenzitu útokov“ – aspoň zatiaľ, cituje CNN. Hovorca ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby odhaduje, že Moskva má stále rozsiahle zásoby rakiet typu S-300, ktoré sú schopné značnej deštrukcie.

Tieto rakety navrhli ako protivzdušné zbrane. Rusi ich však často používali v režime zem-zem, v ktorom nie sú veľmi presné, uvádza spravodajská stanica.

Rusi podľa Jusova na severných hraniciach Ukrajiny čoraz častejšie využívajú „podvratné prieskumné skupiny“, ktoré sa pokúšajú preskúmať pohraničné oblasti. Niektoré údajne strieľali na civilistov v severnej Černihivskej oblasti.

Kyjev si bol vedomý aj „zdravotných problémov“ bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka, uviedol Jusov. Dodal však, že otázku nebude ďalej rozvádzať „z rôznych dôvodov“.

Lukašenko sa na verejnosti objavil v pondelok prvýkrát od 9. mája, keď bol na návšteve Moskvy. V nedeľu dokonca vynechal podujatia pri príležitosti Dňa vlajky, erbu a hymny Bieloruska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet