Na hlavný obsah

Ruskí vojaci utekajú z bojov v ukrajinskom Bachmute, tvrdí šéf žoldnierov

Rusko obvinil, že sa na Ukrajine dostatočne nebráni.

Ruskí vojaci utekajú z bojov v ukrajinskom Bachmute, tvrdí šéf žoldnierov
Dym stúpa z budov počas bojov v ukrajinskom meste Bachmut. Foto: TASR/AP

Šéf súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v utorok (9. 5.) obvinil Rusko, že sa na Ukrajine dostatočne nebráni.

Zo svojich pozícií vo východoukrajinskom Bachmute podľa podnikateľa, ktorý je v otvorenom mocenskom spore s ruskou hierarchiou, utiekla jedna celá ruská jednotka. Ruské ministerstvo obrany Prigožinovi stále dlhuje dodávky munície, aby jeho žoldnieri mohli mesto brániť.

„Jedna z jednotiek ministerstva obrany utiekla z pozícií na jednom z našich krídel. Opustili svoje pozície, všetci utiekli,“ tvrdí Prigožin vo videu, ktoré v utorok zverejnili na telegrame.

„Prečo štát nedokáže brániť svoju krajinu?“ pýtal sa šéf vagnerovcov, zatiaľ čo v Moskve sa konala vojenská prehliadka pri príležitosti Dňa víťazstva, keď si Rusko pripomína porážku nacistického Nemecka počas druhej svetovej vojny.

„Deň víťazstva je víťazstvom našich predkov, nezaslúžime si z neho ani zlomok,“ uviedol Prigožin. Ruský generálny štáb sa podľa neho pri svojom vedení ruskej vojnovej kampane na Ukrajine dopúšťa zločinov proti ruskému ľudu.

Prigožin minulý týždeň uviedol, že do 10. mája stiahne svojich mužov z Bachmutu, ak mu generálny štáb neposkytne potrebnú muníciu.

Kým v pondelok (8. 5.) uviedol, že podľa predbežných údajov začínajú jeho jednotky vybavenie dostávať, v utorok povedal, že munícia jeho mužom ešte nedorazila, respektíve majú len „desať percent“ toho, o čo žiadal.

„Z Bachmutu neodídeme, ešte niekoľko dní zostaneme, budeme bojovať napriek všetkému. Zvládneme to,“ povedal Prigožin, ktorý teda stredajšie (10. 5.) ultimátum podľa všetkého nedodrží, píše agentúra AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet