Na hlavný obsah

Samit G7 vyzval Čínu na tlak na Rusko, aby zastavilo svoju agresiu

Peking inváziu odmietol odsúdiť a udržiava s Moskvou rozsiahle partnerstvo.

Samit G7 vyzval Čínu na tlak na Rusko, aby zastavilo svoju agresiu
Zľava v smere hodinových ručičiek americký prezident Joe Biden, nemecký kancelár Olaf Scholz, britský premiér Rishi Sunak, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel, talianska premiérka Giorgia Meloniová, kanadský premiérJustin Trudeau, francúzsky prezident Emmanuel Macron a japonský premiér Fumio Kišida počas stretnutia na summite G7. Foto: TASR/AP

Peking by mal „tlačiť na Rusko, aby zastavilo svoju agresiu“ proti Ukrajine, vyzvali vo vyhlásení lídri skupiny veľkých ekonomík G7 na samite v Japonsku. Informujú o tom agentúry AFP a Kjódó.

Spojené štáty, Kanada, Japonsko a štyria európski členovia tiež uvádzajú, že nechcú svojou politikou ísť proti Číne, avšak vyjadrujú obavy v súvislosti so situáciou v Juhočínskom mori alebo „ekonomickým nátlakom“ Pekingu.

Vzťahy s Čínou sú hlavným bodom rokovania druhého dňa samitu v Hirošime, ktorý sa končí v nedeľu (21. 5.). Lídri nadviazali na pretrvávajúce debaty o rastúcej politickej a ekonomickej asertivite Číny v zahraničí, ktoré len vystupňoval postoj ázijskej mocnosti k ruskej invázii na Ukrajinu.

Peking inváziu odmietol odsúdiť a udržiava s Moskvou rozsiahle partnerstvo, ktoré znepokojuje západné vlády.

Lídri: Nechceme sa od Číny odstrihnúť

„Sme pripravení budovať konštruktívne a stabilné vzťahy s Čínou,“ citovala z komuniké G7 agentúra AFP. Lídri siedmich rozvinutých krajín v ňom uvádzajú, že sa nechcú od Číny odstrihnúť.

Dodávajú však, že „ekonomická odolnosť“ vyžaduje obmedzovanie rizík a „diverzifikáciu“ na poli medzinárodných vzťahov.

Podľa denníka Financial Times vyhlásenie zahŕňa najsilnejšiu kritiku Pekingu, s akou kedy G7 prišla. „Najvyspelejšie ekonomiky sveta stupňujú svoju odpoveď na to, čo vidia ako rastúcu vojenskú hrozbu a ohrozenie ekonomickej bezpečnosti zo strany Pekingu,“ napísal denník.

Vyhlásenie hovorí o potrebe „úprimného dialógu“ s čínskymi úradmi, zároveň sa ale vymedzuje proti „militarizácii“ Ázie a Tichomoria. Taktiež Čínu kritizuje za využívanie „ekonomického nátlaku“.

Vyjadruje nesúhlas s „akýmikoľvek jednostrannými pokusmi zmeniť silou alebo nátlakom status quo“ v juhovýchodnej Ázii. To je odkaz predovšetkým na čínske nároky na Taiwan.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet