Na hlavný obsah

Sedemnásty deň na MS v kocke: O Canada!

Tohtoročným majstrom sveta sa stala Kanada. Striebro berie Nemecko. Bronz putuje do Lotyšska.

Sedemnásty deň na MS v kocke: O Canada!
Kanada sa stala majstrom sveta v hokeji. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Svetový šampionát v Tampere a Rige sa skončil. Možno nie tak, ako mnohí očakávali. Práve v tom však spočíva krása hokeja.

Ako prvý sa na rad dostal zápas o bronzové medaily. Nadupané Spojené štáty vyzvali namotivovaných Lotyšov. Už od začiatku bolo jasné, že tento zápas nebude vôbec taký jednoznačný. Lotyšsko dvakrát viedlo, Amerike sa podarilo dvakrát vyrovnať. Keď sa do vedenia dostali Spojené štáty, vyrovnali zasa Lotyši. Šlo sa tak do predĺženia.

Orly spoza veľkej mláky v ňom boli príliš statické a nedôrazné, akoby sa už psychicky pripravovali na samostatné nájazdy. Práve to im však zlomilo väz. V 62. minúte sa k puku dostal Rubins, ktorý neváhal a vymietol pavučinu v ľavom hornom rohu DeSmithovej svätyne.

Lotyšsko tak získalo historicky prvú medailu v histórii majstrovstiev sveta v hokeji.

Historický úspech pre Lotyšsko, na majstrovstvách sveta získalo bronz.Foto: IIHF.com

Večerné finále medzi Nemeckom a Kanadou malo všetko. Útočné kreácie, dobré brankárske zákroky i taktické pokyny od trénerov na lavičkách. Obe reprezentácie hrali otvorený hokej, diváci sa tak mohli tešiť na atraktívny zápas plný gólov.

Ako prví šli do vedenia v ôsmej minúte zásluhou superstar Peterku Nemci. Lenže Kanaďania sa rýchlo dotiahli a v ďalšom priebehu zápasu vyrovnali hneď dvakrát. Rozhodujúci moment prišiel na konci 45. minúty, vyrazený puk dorazil do siete Blais. Odvtedy mali javorové listy z hry viac a zápas začali kontrolovať.

Kanada sa stala majstrom sveta v hokeji.Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Dôkazom bol aj prepad nemeckej defenzívy, po ktorom strelil Toffoli aj štvrtý gól. No a Laughtonov zásah do prázdnej bránky z 59. minúty výsledok už len kozmeticky spečatil. Kanada porazilo Nemecko 5:2 a stala sa majstrom sveta.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport