Na hlavný obsah

Severnej Kórei sa nepodarilo vyslať špionážnu družicu do vesmíru, raketa sa zrútila do mora

Štart rakety spustil poplach v Japonsku a Južnej Kórei.

Severnej Kórei sa nepodarilo vyslať špionážnu družicu do vesmíru, raketa sa zrútila do mora
Juhokórejčania sledujú štart rakety v TV. Foto: TASR/AP

Severná Kórea sa v stredu (31. 5.) pokúsila vyslať do vesmíru špionážnu vojenskú družicu, uviedli podľa agentúry Reuters tamojšie štátne médiá. Prvý pokus za posledných sedem rokov však podľa nich skončil neúspechom. Porúchal sa druhý stupeň rakety nesúcej satelit a systém sa zrútil do Žltého mora.

Štart rakety predtým spustil krátky poplach v Južnej Kórei a Japonsku. Úrady a médiá oboch krajín tiež hovorili o zlyhaní rakety. Jej pád si podľa nich nevyžiadal na ich území žiadne škody.

KĽDR už skôr oznámila, že sa pokúsi o testovací štart vojenského prieskumného satelitu. Štart družice sa však nepodaril pre nestabilitu raketového motora a palivového systému, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA pri „nezvyčajne rýchlom priznaní neúspechu“, ako vyhlásenie Pchjongjangu komentovala agentúra AP..

Podľa Reuters išlo o šiesty pokus Pchjongjangu o vypustenie družice na obežnú dráhu a prvý od roku 2016.

O štarte rakety zhruba dve hodiny pred oficiálnym vyhlásením Severnej Kórey informoval Soul a Tokio. Príslušné úrady oboch krajín teraz skúmajú podrobnosti o lete a dráhe severokórejského nosiča.

Raketu Severná Kórea odpálila v stredu o 6.29 h miestneho času (utorok 23.29 h SELČ) z kozmodrómu na svojom západnom pobreží, uviedla podľa agentúry Kjódó Južná Kórea.

„Kozmická nosná raketa“ potom letela nad Žltým morom, do ktorého vôd sa následne zrútila, uviedli podľa Reuters juhokórejské médiá s odvolaním sa na svoje zdroje z armády.

Poplach v Japonsku a J. Kórei

Japonsko krátko po odpálení rakety vydalo varovanie pre ostrov Okinawa južne od japonskej pevniny. Poplašné sirény sa rozozneli aj naprieč južnou časťou Kórejského polostrova.

Výstraha vyzývajúca na prípravu na možnú evakuáciu sa objavila na telefónoch obyvateľov Soulu a znela aj v uliciach metropoly, napísala agentúra AP. Juhokórejské ministerstvo vnútra však následne spresnilo, že išlo o chybné hlásenie.

Japonsko ani Južná Kórea bezprostredne nehlásili žiadne škody. Japonský premiér Fumio Kišida podľa agentúry Kjódó uviedol, že na japonskom území projektil nenapáchal žiadne škody.

Juhokórejská agentúra Jonhap v utorok uviedla, že KĽDR informovala Medzinárodnú námornú organizáciu o svojom pláne na test vojenskej prieskumnej družice v období medzi 31. májom a 11. júnom. Soul a Tokio proti tomu protestovali a poukázali na to, že by išlo o porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN.

V údajoch poskytnutých medzinárodným úradom Severná Kórea uviedla, že raketa bude po štarte smerovať na juh a očakáva sa, že jej stupne a ďalšie trosky spadnú do Žltého mora a Tichého oceánu.

Na vyslanie satelitu do vesmíru potrebuje Severná Kórea podľa AP využiť technológiu balistických rakiet, čo jej rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN zakazujú. Na vysielanie družíc KĽDR sa aj v minulosti pozeralo ako na raketové testy, ktoré sa krajina týmto spôsobom snaží maskovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet