Na hlavný obsah

Sociálne podniky so zdravotne postihnutými zamestnancami musia vrátiť štátu príspevok

Ministerstvo chce chybu napraviť - hľadá riešenie.

Sociálne podniky so zdravotne postihnutými zamestnancami musia vrátiť štátu príspevok
Na snímke pracovisko Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Sociálne podniky zamestnávajúce ľudí so zdravotným postihnutím, musia vrátiť peniaze, ktoré dostali od rezortu práce ako „vyrovnávací príspevok 60 percent mzdových nákladov“ na jedno pracovné miesto.

Dôvodom je novela zákona o sociálnej ekonomike. Po novom musia mať totiž všetci zamestnanci rozhodnutie o invalidite. Ministerstvo práce situáciu analyzuje a hľadá riešenie.

Príspevkom, ktoré musia sociálne podniky vrátiť sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková:

Sociálny podnik – hotel Bivio v Bratislave – má 23 zamestnancov, z toho polovica má zdravotné znevýhodnenie, deviati mentálne. Práve na pracovné miesta zdravotne postihnutých dostávajú vyrovnávací príspevok, čo je 60 percent mzdových nákladov.

„Bola som veľmi nemilo zaskočená, keď som na minulý týždeň dozvedela, že dvaja z našich znevýhodnených zamestnancov už od januára podľa nového zákona znevýhodnení nie sú,“ uviedla Riaditeľka Združenia na pomoc ľudom s mentálnym postihnutím a zároveň riaditeľka Bivia Iveta Mišová.

Po novom sa totiž príspevok vypláca len na tých zamestnancov, ktorí už majú rozhodnutie posudkového lekára o invalidite. Spomínaní dvaja ho majú platné iba do leta, preto peniaze od rezortu práce na celý rok nemôžu dostať.

„Zákon hovorí, že posúdenie zdravotného stavu – na to je 30 dní. Ale prax hovorí, že je na to niekoľko mesiacov, lebo nie sú posudkoví lekári. Takže keby aj v tom čase podniky okamžite vedeli, že čo majú urobiť, tak to nijak nemôžu stihnúť,“ skonštatoval predseda Národnej rady občanov so zdravotným postihnutím Branislav Mamojka.

Podniky sú v zložitej situácii

Predseda Aliancie pre sociálnu ekonomiku Branislav Ondruš tvrdí, že sociálne podniky dostali do zložitej situácie úrady práce, ktoré im peniaze vyplatili. Teraz však žiadajú o ich vrátenie.

„Bavíme sa síce v prípade jednotlivých podnikov iba o pár tisíc eurách, lenže sa bavíme o podnikoch, ktoré zamestnávajú zväčša do 10 zamestnancov. Pre tieto podniky pár tisíc eur, najmä z hľadiska ich cash flow, je rozhodujúci peniaz na ich prežitie,“ podotkol.

Ministerstvo práce o situácii vie iba niekoľko dní. „Ministerstvo práce analyzuje vzniknutú situáciu pri zamestnávaní zdravotne znevýhodnených ľudí v sociálnych podnikoch, aby sme našli čo najvhodnejšie riešenie pre dotknutých občanov a podniky,“ informovala hovorkyňa rezortu Eva Rovenská.

Podľa Aliancie pre sociálnu ekonomiku ide o zachovanie zhruba stovky pracovných miest ľudí, ktorí majú problém zamestnať sa inde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál