Na hlavný obsah

Tento rok si dovolenkári priplatia aj za cestovné poistenie. Vieme o koľko

Konečná cena poistenia závisí od rizík, ktoré sa dajú pripoistiť.

Tento rok si dovolenkári priplatia aj za cestovné poistenie. Vieme o koľko
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Tento rok si dovolenkári priplatia nielen za ubytovanie a stravovanie, ale aj za cestovné poistenie. Kým pred rokom vyšlo štvorčlennú rodinu počas týždňa v Chorvátsku v priemere 32 eur, teraz je to viac. Vieme o koľko.

Poisťovňa musí mať podľa zákona také ceny poistení, aby dokázala kryť škody, ktoré klienti nahlásia. „To znamená, že aj pri cestovnom poistení sa tieto ceny pravidelne prehodnocujú podľa toho, aká je škodovosť daného portfólia,“ vysvetlila hovorkyňa poisťovne Allianz Lucia Strnad Muthová.

„Minulý rok, kto cestoval na týždeň do Chorvátska, tak ho to vyšlo zhruba 32 eur. Teraz je to zhruba na úrovni 35 eur. Oproti minulému roku je to zhruba na úrovni 10 percent,“ prezradil špecialista na neživotné poistenie Jaroslav Krajňák.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Ivana Dragúňová:

S cenou cestovného poistenia išli poisťovne nahor už aj vlani. „K úprave cien došlo v minulom roku pri poistení pre účastníkov zájazdu. To však nebolo spôsobené infláciou, ale zvýšeným rozsahom poisteného krytia,“ spresnila hovorkyňa poisťovne Union Kristína Balúchová.

Konečná cena cestovného poistenia závisí od rizík, ktoré sa dajú pripoistiť. Každé jedno riziko navyše, znamená aj peniaze navyše. Nepoistiť sa pred vycestovaním vôbec by však mohlo dovolenkárov vyjsť oveľa drahšie.

„Ak ľudia cestujú viackrát za rok na dovolenku, tak určite odporúčam celoročné poistenie, pretože je určite lacnejšie, ako si každú cestu poisťovať zvlášť,“ dodal Krajňák.

Odborníci neodporúčajú spoliehať sa iba na európsky preukaz poistenia. Ten síce pokrýva nárok na zdravotnú starostlivosť v rámci Európskej únie, lenže nie vo všetkých zariadeniach. Navyše, nekryje náklady na prípadný prevoz na Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko