Na hlavný obsah

Topoľčany predávajú budovu ZŠ, ktorú navštevovali aj slovenské hokejové legendy

Mesto má však podmienky k jej využitiu.

Topoľčany predávajú budovu ZŠ, ktorú navštevovali aj slovenské hokejové legendy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Topoľčianska radnica predáva dve mestské budovy. Podľa externého audítora ide o objekty, ktoré nemajú svoje využitie a sú pre samosprávu stratové. Je medzi nimi aj jeden pavilón bývalej základnej školy, kde do športových tried chodili aj slovenské hokejové hviezdy.

Základnú školu na Tovarníckej ulici v Topoľčanoch zatvorili pre nedostatok žiakov v roku 2011. V minulosti v nej hokejovo vyrástli Miroslav Šatan či Ľubomír Višňovský. „Jednoznačne mala dobré výsledky, patrili sme medzi najlepšie v republike,“ uviedol bývalý riaditeľ školy Rudolf Vozár.

Keďže dva zostávajúce pavilóny chce mesto v budúcnosti využiť na sociálno-zdravotnícke účely, pri predaji má podmienku. „By sme ju vedeli odpredať na účely tiež ďalšieho rozšírenia zdravotníckych služieb pre súkromných poskytovateľov,“ spresnila primátorka Topoľčian Alexandra Gieciová.

Téme sa v regionálnych správach RTVS venoval redaktor Miroslav Lyko:

Mesto ponúka na predaj aj bývalé miestne sídlo Červeného kríža. Budova, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, desať rokov chátra a mesto na jej opravu nemá peniaze.

„V roku 2016, ešte za predchádzajúceho vedenia, mesto získalo finančné prostriedky – zhruba dva milióny eur – za ktoré by budovu bolo opravilo, ale mesto financie vrátilo a budova zostala v nezmenenom stave,“ vysvetlila Gieciová.

Vtedajší i súčasný mestský poslanec Štefan Grach vysvetľuje, že tento projekt bol časovo náročný a jeho realizáciu by v určenom termíne nestihli. „Čiže nešlo o vrátenie dotácie, ale o neuskutočnenie projektu financovaného z eurofondov,“ priblížil.

Topoľčianska radnica ponúkne na predaj aj tri nebytové priestory v centre mesta. Dôvodom je nevýhodnosť spoločného hospodárenia spoluvlastníkov v jednej budove. Peniaze, ktoré radnica za predaj nehnuteľností získa, chce investovať do svojho rozvoja. Jej hlavná kontrolórka upozornila, že je to lepší spôsob získania zdrojov, ako zaťažiť mesto úverom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny