Na hlavný obsah

Pri ruskom útoku na Kosťantinivku na východe Ukrajiny zahynuli dvaja ľudia

Útok mieril na fabriku a kritickú infraštruktúru.

Pri ruskom útoku na Kosťantinivku na východe Ukrajiny zahynuli dvaja ľudia
Ukrajinskí vojaci sedia na vojenskom obrnenom vozidle. Foto: TASR/AP

Pri ruskom útoku na kosťantinivka na východe Ukrajiny v sobotu (13. 5.) zahynuli dvaja ľudia a desať ďalších utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinskú prokuratúru. Najmenej 21 zranených si podľa agentúry Unian vyžiadalo ruské ostreľovanie v západoukrajinskej Chmelnyckej oblasti.

Traja ľudia potom utrpeli v skorých ranných hodinách zranenia pri ruskom ostreľovaní mesta Mykolajiv na juhu Ukrajiny. Nad veľkou časťou Ukrajiny, vrátane Kyjeva, bol v noci na obotu znovu vyhlásený letecký poplach,

Leteckú pohotovosť začali okolo 1.10 h miestneho času (0.10 h SELČ) najprv vyhlasovať regióny na juhu a východe Ukrajiny, zhruba o hodinu neskôr potom aj Kyjev a jeho okolie. Tam Rusko útočilo bezpilotnými lietadlami, proti ktorým zasahovala protiletecká obrana.

Pri ostreľovaní Kosťantinivky v Doneckej oblasti zahynuli dvaja ľudia, vrátane 15-ročného dievčaťa. Zasiahnutých bolo niekoľko budov, benzínová stanica, lekáreň a obchody, mnoho z nich bolo zničených, napísal list Ukrajinska pravda.

Pri útoku Rusi podľa všetkého pálili z raketometov Smerč. Kosťantinivka, kde pred vojnou žilo asi 70 000 ľudí, je iba 20 kilometrov západne od Bachmutu, epicentra tvrdých bojov trvajúcich už dlhé mesiace.

V Chmelnyckej oblasti na západe Ukrajiny zasiahol ruský útok v noci na dnes kritickú infraštruktúru, oznámili miestne úrady. Objekt sa nachádza mimo obývanej oblasti. V meste Chmelnyckyj boli podľa úradov v dôsledku tlakovej vlny poškodené vzdelávacie inštitúcie, zdravotnícke ústavy, administratívne i obytné budovy a priemyselné zariadenia. Zranených bolo 21 ľudí, dvoch z nich museli previesť do nemocníc, informovali úrady.

Ako uviedol starosta Mykolajiva Oleksandr Sjenkevyč, ruský útok v tomto meste mieril na miestnu fabriku, ktorá začala horieť, rovnako ako tri byty v priľahlom päťposchodovom obytnom dome. Jedného zo zranených civilistov previezli do nemocnice, ďalších dvoch ošetrili na mieste.

Protiútok severozápadne od Bachmutu

Ukrajinská armáda zaznamenala úspechy v protiútokoch proti ruským silám severozápadne od mesta Bachmut. O ten sa v posledných týždňoch vedú najväčšie boje. Vo svojej pravidelnej správe to v sobotu napísal americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Odkázal pritom na videozábery z piatka. Tie ukazujú ruských vojakov utekajúcich pred ukrajinskou delostreleckou paľbou na južnom brehu Berchivskej nádrže asi štyri kilometre severozápadne od Bachmutu.

„Tieto zábery potvrdzujú tvrdenia viacerých ruských blogerov. Podľa nich ukrajinské sily postúpili severozápadne od Bachmutu v oblasti medzi Bohdanivkou a Berchivkou,“ píše v zhrnutí Inštitút pre štúdium vojny. Videonahrávka zachytávajúca ústup ruských vojakov bola podľa ISW overená pomocou geolokácie.

Britská vojenská rozviedka uviedla, že južne od Bachmutu postúpili ukrajinské sily za posledné štyri dni najmenej o kilometer. Tamojší ústup ruských vojakov podľa sobotňajšej správy rozviedky odráža „kritický nedostatok dôveryhodných bojových jednotiek“ na ruskej strane.

„Časti ruskej 72. samostatnej motostreleckej brigády sa v posledných štyroch dňoch pravdepodobne v zlom stave stiahli zo svojich pozícií na južnom krídle operácií v oblasti Bachmutu,“ uviedlo britské ministerstvo obrany. Územie, ktoré ukrajinské sily dobyli späť, označilo za takticky významné.

Postup o dva kilometre?

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová v piatok (12. 5.) uviedla, že ukrajinská armáda postúpila pri Bachmute o dva kilometre.

Šéf žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v piatok vyhlásil, že jeho bojovníci kontrolujú 95 percent Bachmutu a pokračujú v útokoch s cieľom mesto kompletne dobyť.

Zopakoval zároveň svoje skoršie tvrdenie, že jednotky pravidelnej ruskej armády utekajú z pozícií na krídlach bachmutského frontu a ruská obrana sa tam podľa neho rúti.

Ukrajinský generálny štáb vo svojom pravidelnom rannom zhrnutí v sobotu uviedol, že ukrajinská armáda v piatok odrazila 47 nepriateľských útokov v smere na Lyman, Bachmut, Avdijivku a Marjinku. Centrom bojov zostávajú podľa neho mestá Bachmut a Marjinka.

„Nepriateľ nepretržite útočil na mesto Bachmut a neúspešne sa snažil postupovať smerom k dedinám Vasylivka, Grygorivka a Stupočky. Boje o Marjinku pokračovali priamo v meste Marjinka a jeho bezprostrednom okolí,“ uviedol ukrajinský generálny štáb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet