Na hlavný obsah

USA stále hrozí platobná neschopnosť. Mohla by priniesť krízu podobnú tej z roku 2008

Znamenala by finančnú katastrofu.

USA stále hrozí platobná neschopnosť. Mohla by priniesť krízu podobnú tej z roku 2008
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Spojeným štátom stále hrozí začiatkom júna platobná neschopnosť. Ani ďalšie rokovania v Bielom dome totiž nepriniesli politickú dohodu o navýšení dlhového limitu.

Rokovania v Oválnej pracovni Bieleho domu trvali iba hodinu. Lídri republikánskej i demokratickej strany však po schôdzke tvrdili, že sú optimistickí, že sa dohodu o navýšení dlhového stropu podarí dosiahnuť v blízkej budúcnosti.

„Bolo to dobré a produktívne stretnutie. Zhodli sme, že platobná neschopnosť by bola tým najhorším výsledkom pre Ameriku a americké rodiny.

Hlavným bodom sporu je stále požiadavka republikánov, ktorí ovládajú Snemovňu reprezentantov. Ich šéf Kevin McCarthy tvrdí, že navýšenie dlhového limitu podporia iba vtedy, ak Bidenova vláda zoškrtá štátne výdavky.

Platobnej neschopnosti USA sa v reportáži venoval redaktor RTVS Štefan Hudec:

Dlh USA je podľa neho už teraz na úrovni takmer 32 biliónov dolárov, čo je 120 percent hrubého domáceho produktu.

„Táto situácia sa podobá tomu, že vaše dieťa má kreditnú kartu, ktorá dosiahla svoj limit a vy mu ho každý rok znova a znova navyšujete,“ uviedol republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy.

Na uzavretie dohody zostávajú dva týždne

Oba politické tábory majú na uzavretie dohody už iba dva týždne. Ministerstvo financií totiž varovalo, že 1. júna krajine hrozí platobná neschopnosť. Tá by podľa odhadov mohla viesť k
podobnej finančnej kríze, ktorá v roku 2008 zasiahla nielen USA, ale celý svet.

„Platobná neschopnosť by spôsobila ekonomickú a finančnú katastrofu. Svet nikdy nepochyboval o tom, že Amerika platí svoje dlhy v plnej výške a načas. To je základný princíp moderných financií,“ uviedla ministerka financií Janet Yellenová.

Pre obavy z hroziaceho bankrotu prezident Joe Biden skrátil aj svoju tohtotýždňovú cestu do Ázie. V Japonsku sa zúčastní na samite krajín G7, zrušil však cestu na Papuu-Novú Guineiu a do Austrálie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika