Na hlavný obsah

V Kyjeve a inde na Ukrajine hlásili explózie. Z Odesy hlásia obeť

Letecký poplach vyhlásili na celom území Ukrajiny.

Jeden človek v noci na štvrtok (18. 5.) zahynul v juhoukrajinskej Odese po tom, čo tam ruská raketa zasiahla priemyselný komplex. Nad Kyjevom protiletecká obrana podľa predbežných informácií miestnej správy zničila všetky strely, ktorými Rusko v noci zaútočilo.

V dvoch východokyjevských štvrtiach však prepukli požiare spôsobené padajúcimi troskami. S odvolaním sa na ukrajinských predstaviteľov o tom informuje agentúra Reuters. Bol to deviaty ruský vzdušný úder na ukrajinské hlavné mesto od začiatku mája, poznamenal web stanice BBC.

Ako oznámilo ukrajinské letectvo, celkovo protivzdušná obrana zostrelila 29 z 30 rakiet, ktoré ruské sily počas nočného útoku na Ukrajinu vyslali. Riadené strely odpálili zo vzduchu, z mora aj zo zeme.

Dvadsaťdva ich Rusi vypálili zo strategických lietadiel Tu-160 a Tu-95, šesť striel s plochou dráhou letu Kalibr z Čierneho mora a dve riadené strely Iskander z pevniny. Zostrelili tiež dva drony Šáhed iránskej výroby.

„Ešte raz pripomíname, že aj keď bude dobre fungovať protivzdušná obrana, úlomky z rakiet zničených na oblohe budú padať na zem a môžu vážne ohroziť životy ľudí. Pri leteckom poplachu dodržujte bezpečnostné pravidlá a chráňte seba i svoju rodinu,“ napísalo ukrajinské letectvo na telegrame.

Explózie hlásili vo Vinnyckej, Chmelnyckej a Žytomyrskej oblasti. Pri útoku v Odese ďalší dvaja ľudia utrpeli zranenia, povedal hovorca vojenskej správy Odeskej oblasti Serhij Bratčuk.

Podľa kyjevského starostu Vitalija Klička požiar prepukol v garáži v Darnyckej štvrti a trosky spadli aj v ďalšej časti metropoly. Starosta dodal, že ani jeden z týchto úderov si nevyžiadal obete. „Útok na hlavné mesto pokračuje. Neopúšťajte kryty počas náletu!“ napísal na telegrame ešte počas leteckého poplachu.

Počet obetí môže rásť

Šéf vojenskej správy v Kyjeve Serhij Popko uviedol, že horieť začalo tiež v nerezidenčnom komplexe v Desňanskej štvrti. Dodal, že informácie o škodách a možných obetiach sa teraz preverujú. Zdôraznil, že protiletecká obrana funguje.

Podľa Popka použili Rusi riadené strely, ktoré odpálili z Kaspického mora. „Predbežné správy naznačujú, že všetky nepriateľské ciele v kyjevskom vzdušnom priestore sme odhalili a zničili,“ uviedol Popko podľa serveru Ukrajinska pravda.

V stredu (17. 5.) pri útoku pri Chersone na juhu krajiny prišlo o život osem ľudí, vrátane päťročného chlapca. Ďalších 17 ľudí utrpelo zranenia.

Najnovšie ruské útoky sa odohrali krátko po tom, ako čínsky osobitný splnomocnenec pre euroázijské záležitosti Li Chuej rokoval s ukrajinským ministrom zahraničia Dmytrom Kulebom.

Čínska diplomacia vo štvrtok vo vyhlásení uviedla, že „Čína vždy hrala konštruktívnu úlohu pri zmierňovaní humanitárnej situácie na Ukrajine svojím vlastným spôsobom a bude naďalej poskytovať pomoc Ukrajine v rámci svojich možností“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet