Na hlavný obsah

Verím, že si v budúcej sezóne vyskúšam pôsobenie v NHL, želá si útočník Filip Mešár

Na nový ročník sa začne pripravovať v Liptovskom Mikuláši.

Verím, že si v budúcej sezóne vyskúšam pôsobenie v NHL, želá si útočník Filip Mešár
Foto: RTVS

Slovenský hokejista Filip Mešár, ktorého si vo vstupnom drafte do NHL v ročníku 2022 vybral do svojej organizácie slávny kanadský klub Montrel Canadiens v prvom kole z 26. miesta, má za sebou prvú sezónu v zámorí.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Po tom, čo ešte v polovici októbra minulého roka stihol naskočiť do otváracieho duelu sezóny za farmárske mužstvo Montrealu Laval Rocket, sa vedenie kanadského veľkoklubu rozhodlo poslať mladého Slováka do tímu Kitchener Rangers, ktorý účinkuje v kanadskej juniorskej súťaži OHL.

Odchovanec HK Poprad napokon odohral vo farbách Kitchener Rangers celý ročník. Úvodné duely v novom pôsobisku Mešárovi vyšli po individuálnej stránke, v ďalšom priebehu sa však musel vysporiadať aj s obdobiami, kedy sa mu nedarilo podľa predstáv. Sezónu napokon uzavrel s bilanciou 18 gólov a 37 asistencií v 61 stretnutiach vrátane vyraďovacej časti, po tom čo jeho tím vypadol vo štvrťfinále play-off.

Ako hodnotí svoju premiérovú sezónu v kanadskej juniorke sa dozviete vo videu:

Najmä medzi slovenskými fanúšikmi sa po presunutí Mešára do juniorskej súťaže strhla vlna nevôle. Tí to považovali za krok späť, keďže pred odchodom do zámoria odohral dva ročníky za mužov v materskom Poprade.

Ako vníma tento krok vo svojej kariére samotný Mešár sa dozviete vo videu:

Nemáme sa za čo hanbiť

Prelom medzi starým a novým rokom je v hokejových kruhoch tradične vyhradený pre majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov. Najlepšie výbery tejto vekovej kategórie sa naposledy stretli v kanadskom Halifaxe a Manctone. Nechýbali ani Slováci, ktorí v konkurencii USA, Fínska, Švajčiarska a Lotyšska, postúpili zo základnej A-skupiny do vyraďovacej fázy turnaja z tretieho miesta.

Vo štvrťfinále sa im do cesty postavili Kanaďania, ktorí sa nakoniec stali aj celkovými šampiónmi a nad hlavu dvihli najcennejšiu trofej. Aj napriek prehre, výkon, ktorý mladí Slováci predviedli proti favorizovaným javorovým listom, si získal uznanie hokejových odborníkov i širokej verejnosti. Slováci napokon obsadili konečnú šiestu priečku.

Medzi lídrov, ktorí ťahali slovenský národný tím, patril aj Mešár. Rodák zo Spišskej Belej pomohol šiestimi bodmi za dva góly a štyri asistencie, čo ho zaradilo medzi troch najproduktívnejších Slovákov na turnaji.

Ako sa Filip Mešár s odstupom času pozerá na výkony slovenskej juniorskej reprezentácie na šampionáte sa dozviete vo videu:

Bedard sa bavil hokejom

Favorit v spomínanom štvrťfinálovom stretnutí medzi Kanadou a Slovenskom bol jasný už pred úvodným vhadzovaním. Javorové listy obhajovali titul z minulého roka, hrali doma, dopredu ich hnal plný zimný štadión, na súpiske mali 19 draftovaných hráčov do NHL a v útoku najžiarivejšiu hviezdu celých majstrovstiev – Connora Bedarda, ktorý nazbieral počas siedmich stretnutí 23 bodov.

Sedemnásťročný Bedard nielen v dueli proti Slovákom ukázal svoju extratriedu a poskytol odpoveď na otázku, prečo ho hokejoví odborníci označujú za generačný talent a prečo by jeho meno malo zaznieť ako prvé na blížiacom sa vstupnom drafte do NHL v Nashville.

Ako sa Mešárovi nastupovalo proti Bedarovi sa dozviete vo videu:

Slafkovskému a Nemcovi úspech praje

Minuloročný vstupný draft do NHL bol pre slovenské farby mimoriadne úspešný. Premiérovo v histórii padlo meno hráča spod Tatier ako prvé. Post prvej draftovej jednotky zo Slovenska bude už navždy patriť Jurajovi Slafkovskému, ktorého si v Bell Center vybral domáci Montreal Canadiens.

Hneď po pár minútach sa slovenskí fanúšikovia radovali opäť. Dvojkou draftu sa stal Šimon Nemec, po ktorom siahlo New Jersey Devils. Svojej vysnenej chvíle v úvodnom kole sa napokon dočkal aj Mešár, ktorý bol po Slafkovskom druhý výber Canadiens. Pred zrakmi celého hokejového sveta počul svoje meno ako 26. hráč v poradí.

Na snímke sprava slovenskí hokejisti po drafte NHL - jeho víťaz Juraj Slafkovský, druhý Šimon Nemec a 26. Filip Mešár
Na snímke sprava slovenskí hokejisti po drafte NHL – jednotka draftu Juraj Slafkovský, druhý Šimon Nemec a 26. Filip Mešár.Foto: SITA/AP

Ak by bol Mešár draftovaný z rovnakej pozície v predchádzajúcich rokoch, môžeme predpokladať, že by sa mu venovala oveľa väčšia pozornosť zo strany médií a fanúšikov. Dá sa povedať, že v tomto ohľade ho Slafkovský a Nemec tak trocha zatienili a zrak hokejovej verejnosti je uprený práve na nich.

Ako tento fakt vníma Mešár sa dozviete vo videu:

Slafkovský musí potvrdiť, že je jednotkou oprávnene

Prvý muž minuloročného draftu Slafkovský už stihol odohrať za Montreal v najlepšej lige sveta 39 stretnutí. Vo svojom piatom zápase strelil aj premiérový gól do siete Arizony. Následne pridal ešte ďalšie tri presné zásahy a šesť asistencií. V polovici januára ho vyradilo zo zápasového kolotoča zranenie kolena a do ďalších stretnutí už nezasiahol. Jeho výkony vo farbách Canadiens pozorne sledoval aj Mešár.

Ako videl prvú sezónu Juraja Slafkovského v NHL Filip Mešár sa dozviete vo videu:

Okrem Slafkovského si Mešár posvietil aj na predvedenú hru Šimona Nemca, ktorého vedenie New Jersey Devils poslalo do svojho farmárskeho tímu už v úvode ročníka. Vo farbách Utica Comets napokon odohral celú sezónu. Po tom, čo jeho tím vypadol v osemfinále play-off AHL, sa Nemec dočkal aj pozvánky do prvého tímu Devils. Premiérový duel v NHL však na svoje konto nepridal.

Čo vraví Mešár na výkony Nemca v druhej najvyššej zámorskej súťaží sa dozviete vo videu:

Po návrate z dovolenky ho čaká tvrdá drina

V týchto chvíľach si Mešár užíva dovolenku na Cypre. Po návrate z nej odštartuje letnú prípravu na nový ročník. Pod drobnohľadom kondičného trénera Šimona Klimčíka, ktorý trénuje aj lyžiarku Petru Vlhovú, sa bude rovnako ako aj minulý rok pripravovať v susednom Liptovskom Mikuláši. Spoločnosť mu bude robiť aj viackrát spomínaný Šimon Nemec.

Kam by mali viesť jeho hokejové kroky v nasledujúcej sezóne prezradil Mešár v rozhovore pre RTVS:

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport