Na hlavný obsah

Video šíriace sa na sociálnych sieťach opäť vyvolalo špekulácie o Erdoganovom zdravotnom stave

V nedeľu obhájil prezidentské kreslo.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho manželka Emine.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho manželka Emine.Foto: TASR/AP

Na sociálnych sieťach sa objavili špekulácie o zdraví tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý v nedeľu (28. 5.) obhájil ďalší prezidentský mandát. 

Na twitteri koluje okrem iného video, na ktorom 69-ročný Erdogan vystúpil z auta a s ťažkosťami sa len pomaly pohyboval obklopený početným tímom svojej ochranky. Informoval o tom v utorok (30. 5.) server Turkish Minute.

Erdogan vyhral v nedeľu druhé kolo volieb podľa analytikov najmä preto, že ho mnohí oceňujú ako silného muža, ktorý Turecku zabezpečil pevné postavenie na medzinárodnej politickej scéne a ktorý je pre nich symbolom stability.

Podľa serveru Turkish Minute sa špekulácie o Erdoganovom zdravotnom stave objavovali aj v predvolebnej kampani. Teraz sa na sociálnych sieťach tiež špekuluje, že prezident nosí špeciálne topánky, ktoré mu pomáhajú udržiavať rovnováhu.

Podľa lekára Saliha Kuka z tureckého mesta Samsun používa zrejme okrem špeciálnych topánok aj ortézy na chrbticu a nohy, aby udržal rovnováhu.

„Na tele nosí veľa kovových pomôcok,“ napísal na twitteri turecký novinár žijúci v Spojených štátoch Emre Uslu. K tomuto komentáru pridal dve fotografie, ktoré to podľa neho dokladajú.

Na jednej sa prezident Erdogan modlí v mešite, kľačí na koberečku a na chrbte pod sakom má čosi, čo pripomína ortézu. Na druhej snímke turecký prezident hovorí z pódia a na stehne pod nohavicami má tiež niečo rovné, čo vyzerá ako ortéza.

Pochybnosti už počas kampane

Otázky, či bude Erdogan schopný dokončiť ďalšie päťročné obdobie, sa objavili aj počas volebnej kampane. Pred prvým kolom volieb, ktoré sa konalo 14. mája, zrušil koncom apríla na niekoľko dní program po tom, čo televízia prerušila s ním naživo vysielaný rozhovor pre jeho indispozíciu. Prezident to potom zdôvodňoval črevnou chrípkou.

Pred druhým kolom prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnilo 28. mája, sa objavilo na twitteri video, na ktorom Erdogan zaspáva pri rozhovore v televízii A Haber. Ide len o kratučký záber, pretože kamera rýchlo zabrala späť redaktorku, ktorá potom kládla dlhú otázku. Podľa niektorých preto, aby prezidenta medzičasom prebrali.

Počas volebnej kampane sa na sociálnych sieťach tiež špekulovalo, že Erdogan trpí od mladosti epilepsiou, čo sa mu vďaka jeho okoliu darí celý čas skrývať. Podobné nepotvrdené informácie sa objavovali v internetových médiách už v predchádzajúcich rokoch.

Recep Tayyip Erdogan, ktorý je prezidentom od roku 2014 a predtým bol od roku 2003 premiérom, tento rok prvýkrát nevyhral prezidentské voľby už v prvom kole. Pred voľbami niektoré prieskumy predpovedali, že by ho mohol poraziť kandidát viacerých opozičných strán, 74-ročný politický veterán Kemal Kiličdaroglu.

Viacerí analytici sa domnievali, že Erdoganovi uškodí zlá ekonomická situácia, najmä vysoká inflácia a rast životných nákladov. Ale aj, že mu body uberie podľa niektorých zle zvládnutá pomoc po februárovom zemetrasení.

V nedeľňajšom druhom kole volieb dostal Erdogan 52,2 percenta hlasov a Kiličdaroglu 47,8 percenta. Väčšina Turkov tak podľa analytikov opäť dala prednosť silnému vodcovi pred neodskúšaným demokratom. A to aj napriek potláčaniu slobody slova a zatváraniu kritických novinárov a politikov do väzenia za Erdoganovej vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet