Na hlavný obsah

Vlani vo svete vykonali najviac trestov smrti za posledných päť rokov, uvádza Amnesty International

Najaktívnejšia je zrejme Čína. Presné počty nie sú známe.

Vlani vo svete vykonali najviac trestov smrti za posledných päť rokov, uvádza Amnesty International
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vlani vo svete vykonali najviac trestov smrti za päť rokov. Uvádza to vo svojej správe organizácia Amnesty International (AI). Najaktívnejším štátom je zrejme Čína s odhadovanými tisíckami popráv. Presné počty nie sú známe.

Mnoho odsúdených, hoci rádovo nižšie počty, posielajú na smrť tiež Irán, Saudská Arábia, Egypt a Spojené štáty.

Minulý rok vo svete vykonali najvyšší počet súdnych popráv od roku 2017. Tresty smrti uplatňovalo zhruba 20 krajín, zatiaľ čo šesť štátov vlani absolútny trest úplne alebo čiastočne zrušilo. Ide o štáty Kazachstan, Papua-Nová Guinea, Sierra Leone a Stredoafrická republika.

Rovníková Guinea a Zambia zrušili trest smrti za bežné trestné činy. Afganistan, Kuvajt, Barma, Palestína a Singapur naopak vlani popravy obnovili.

Mimo Číny bolo vlani podľa údajov AI vykonaných 883 rozsudkov smrti, čo znamená nárast o 53 percent oproti roku 2021. Ťahúňom tohto nárastu boli krajiny Blízkeho východu a severnej Afriky, kde počet popráv vzrástol z 520 v roku 2021 na 825 v roku 2022.

„Krajiny v regióne Blízkeho východu a severnej Afriky porušovali medzinárodné právo, keď v roku 2022 prudko zvýšili počty popráv, čo ukazuje bezohľadné pohŕdanie ľudským životom. Počet ľudí, ktorí boli zbavení života, v regióne dramaticky stúpol; Saudská Arábia popravila ohromujúcich 81 ľudí počas jediného dňa. Naposledy Irán v zúfalej snahe ukončiť ľudové povstanie popravil ľudí len za to, že uplatňovali svoje právo na protest,“ povedala generálna tajomníčka AI Agnès Callamardová.

Niektoré krajiny vykonávajú tresty smrti v utajení

Znepokojujúce podľa organizácie je to, že 90 percent popráv mimo Číny vykonali v iba troch krajinách regiónu. Počet popráv v Iráne vzrástol z 314 v roku 2021 na 576 vlani.

V Saudskej Arábii sa medziročne strojnásobil zo 65 na 196. Ďalších 24 ľudí popravil Egypt. V USA vzrástol počet popravených z 11 v roku 2021 na 18 v roku 2022.

Uplatňovanie trestu smrti je v niektorých krajinách držané v utajení. To platí napríklad o Číne, Severnej Kórei a Vietname. Je známe, že tieto krajiny často využívajú trest smrti, a skutočné počty popráv vo svete sú tak oveľa vyššie ako uvádzané čísla.

Počet zaznamenaných popravených v súvislosti s drogovými deliktmi sa medziročne viac ako zdvojnásobil. Tieto popravy evidovali v Číne, Saudskej Arábii (57), Iráne (255) a Singapure (11) a predstavujú 37 percent všetkých zaznamenaných popráv. Tresty smrti kvôli drogám pravdepodobne vykonáva aj Vietnam, ale tieto údaje sú štátnym tajomstvom.

Kým počet uskutočnených popráv vlani vzrástol, počet vynesených rozsudkov smrti mierne klesol z 2052 v roku 2021 na 2016 v minulom roku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet