Na hlavný obsah

Vodiči v Berlíne napadli aktivistov, ktorí blokovali dopravu na diaľnici

Bili ich a kopali do nich, snažili sa ich odvliecť z cesty.

Muž sa snaží z cesty odtiahnuť protestujúcich.
Muž sa snaží z cesty odtiahnuť protestujúcich.Foto: TASR/AP

Vodiči áut v Berlíne v piatok (19. 5.) ráno napadli klimatických aktivistov zo skupiny Letzte Generation (Posledná generácia), ktorí zablokovali diaľnicu pri zjazde na triedu Kurfürstendamm. Podľa agentúry DPA ich bili a kopali do nich, aby im zabránili v tom, aby sa prilepili k vozovke.

Niektorí motoristi, ktorí uviazli v zápche, z áut vystúpili a snažili sa aktivistov z cesty odtiahnuť. Okolo sa ozývalo hlasné trúbenie a nadávky. Portál Berliner Zeitung píše, že blokády sa v piatok konali hlavne na dopravných tepnách vedúcich do centra mesta. Podľa polície boli na jedenástich miestach.

„Naozaj nás nijako nebaví, keď nám vodiči nadávajú a odťahujú nás,“ napísala skupina Letzte Generation na twitteri. „Ale ľahostajnosť vlády v súvislosti s hroziacou neúrodou, vojnami a sociálnym prepadom nás núti vyrážať do ulíc,“ dodala.

DPA píše, že vo štvrtok (18. 5.) protestujúci zablokovali dopravu v Berlíne na 14 miestach. Zamerali sa hlavne na cesty, ktorými ľudia vychádzajú z mesta, pretože v Nemecku bolo voľno v súvislosti so sviatkom Nanebovstúpenia Pána.

Skupina Letzte Generation, ktorá vznikla koncom roka 2021, prevádzku na diaľničných nájazdoch v Berlíne prvýkrát ochromila vlani v januári. Odvtedy blokády organizuje skoro denne. Stojí tiež za protestnými akciami v múzeách, na letiskách alebo pri ropovodoch.

Aktivisti ako okamžité opatrenie pred hroziacim „klimatickým kolapsom“ požadujú obmedzenie rýchlosti na nemeckých diaľniciach na 100 kilometrov za hodinu alebo trvalé zavedenie lístka na verejnú dopravu za deväť eur mesačne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet