Na hlavný obsah

Za vraždou Kuciaka môže byť niekto iný. Myslí si to právny zástupca Kočnera aj Smer-SD

Právny zástupca Kušnírovcov je presvedčený, že si ju objednal Kočner.

Za vraždou Kuciaka môže byť niekto iný. Myslí si to právny zástupca Kočnera aj Smer-SD
Fotografia Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na múre už zbúraného domu vo Veľkej Mači. Foto: RTVS

Za objednávkou vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej môže byť aj niekto iný ako Marian Kočner. Myslia si to predstavitelia strany Smer-SD a Marek Para, advokát Mariana Kočnera. Právny zástupca rodiny Kušnírovcov je presvedčený, že vraždu novinára si objednal podnikateľ.

Z objednávky vraždy novinára vo februári 2018 je obžalovaný Marian Kočner. Minulý piatok (19. 5.) ho však už druhýkrát oslobodil Špecializovaný trestný súd. Senát argumentoval napríklad nedostatkom priamych dôkazov proti Kočnerovi. Podľa jeho advokáta môže byť za objednávkou vraždy novinára niekto úplne iný.

„Ján Kuciak sa so svojou snúbenicou presťahovali do Veľkej Mače, do blízkosti mäsokombinátu, kde prebiehala legalizácia príjmov z trestnej činnosti tejto zločineckej skupiny. Konkrétna osoba sa podľa relevantných informácií mala na adresu Jána Kuciaka, ako novinára z Považia, vyjadriť nasledovne: Už dlho písať nebude, už si to riešia,“ uviedol Para.

Polemike okolo vraha Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej s v reportáži venoval redaktor RTVS Timotej Pisch:

„Je priamo výpoveď konkrétnej osoby, ktorá hovorí, že novinár píše o niečom a bude musieť prestať, že motá sa niekde okolo Mače a bude ho treba vyriešiť. Nikto to jednoducho neriešil,“ povedal predseda Smeru-SD Robert Fico.

„Myslím, že neexistuje u poškodených žiadna pochybnosť o tom, že dôvodnosť obžaloby na Mariana Kočnera sa akýmkoľvek spôsobom spochybnila. My sme stále presvedčení, že za vraždou Jána Kuciaka stojí Marian Kočner,“ skonštatoval právny splnomocnenec Kušnírovcov Roman Kvasnica.

Fico vraj pozná páchateľa

Robert Fico už v minulosti povedal, že vie, kto stojí za vraždou Jána Kuciaka. Bývalý minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) ho v reakcii na najnovšie vyjadrenia vyzval, aby povedal, kto si vraždu novinára objednal.

„Aby bol chlap, aby išiel oznámiť to, čo vie, to čo tu prezentoval verejne, že teda vedia, kto zabil Jána Kuciaka a jeho snúbenicu. Ak nie, potom sa dopustí trestného činu neoznámenia trestného činu a ja verím, že on, ako docent práva, vie, čo z toho vyplýva,“ podotkol Mikulec.

„Ja by som len dodal jednu poznámku, poľahčujúcu okolnosť pre Roberta Fica, kedy nemá zákonnú povinnosť oznámiť meno vraha. Trestný zákon hovorí, že iba vtedy, ak by oznámením privodil trestné stíhanie voči sebe alebo voči jeho blízkej osobe,“ povedal líder hnutia OĽANO Igor Matovič.

Podľa politológa sú takéto vyjadrenia súčasťou predvolebnej kampane Roberta Fica a strany Smer-SD. „Robert Fico mieri práve na tú časť voličov, ktorá verí na podobné konšpiračné teórie, na podobné nezmysly. Možno keby nebolo pred voľbami, tak sa správa Robert Fico úplne inak,“ dodal politológ Radoslav Štefančík.

O vine Mariana Kočnera v prípade objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka bude ešte rozhodovať Najvyšší súd SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko