Na hlavný obsah

Zahranično-politický publicista pre RTVS: Za Erdoganov neúspech môže oslabená ekonomika a vysoká inflácia

Prvýkrát bude v Turecku druhé kolo prezidentských volieb.

Zahranično-politický publicista pre RTVS: Za Erdoganov neúspech môže oslabená ekonomika a vysoká inflácia
Zahranično-politický publicista Birk Kotkas. Foto: RTVS

V Turecku nakoniec predsa len – po prvý raz v histórii – bude druhé kolo prezidentských volieb. Žiadny z kandidátov totiž nezískal v nedeľu (14. 5.) vyše 50 percent hlasov. Oznámil to v pondelok (15. 5.) najvyšší volebný úrad.

Podľa oficiálnych výsledkov súčasný prezident Recep Tayyip Erdogan vyhral prvé kolo so 49,5 percentami hlasov, opozičný kandidát Kemal Kiličdaroglu dostal 44,9 percenta hlasov. Tretí kandidát Sinan Ogan, ktorý do druhého kola nepostupuje, dostal 5,2 percenta hlasov.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Miroslava Neira Cuellar Hospodárová:

Vyše 60 miliónov Turkov sa k urnám vráti o dva týždne – v nedeľu 28. mája. Hlasy z nedeľného hlasovania ešte nie sú sčítané úplne, ale zostávajúce množstvo by už nemalo šancu zmeniť výsledok, avizoval šéf volebného úradu Ahmet Yener. Obyvatelia Turecka na výsledky hlasovania čakali v tichosti, bez bujarých osláv.

Prívrženci prezidenta vytiahli vlajky pred centrálou vládnej strany AKP v Ankare, aj v Istanbule. Reagovali však skôr vlažne, keď Recep Tayyp Erdogan pred nimi zdôraznil, že svojho oponenta prekonal o vyše 2,5 milióna hlasov a jeho strana zvíťazila aj v parlamentných voľbách.

Napriek urážkam a osočovaniu sa mu však nepodarilo dosiahnuť taký výsledok, v aký dúfal. Odkázal mu po volebnej noci opozičný líder Kemal Kiličdaroglu, ktorý stále verí vo svoj úspech v druhom kole.

Malá podpora z Ankary aj Istanbulu

Prvé kolo naozaj ukázalo, že prezident Erdogan väčšinu nezískal, a tak ako pri komunálnych voľbách, ani teraz sa neukázal taký silný, ako býval v predchádzajúcich rokoch. Málo ho volili v Ankare aj Istanbule, hovorí pre RTVS zahranično-politický publicista Birk Sebastian Kotkas.

Myslí si, že je za tým oslabená turecká ekonomika a vysoká inflácia. Veľa ľudí podľa neho volilo zmenu, pretože skrátka nemajú vo vrecku dosť, aby platili účty a chcú zlepšiť svoju situáciu.

V najbližších dňoch Turecko podľa Kotkasa čaká ostrý súboj. „Obaja kandidáti budú zrejme hľadať spôsob ako získať hlasy neúspešného kandidáta, nacionalistického poslanca Sinana Ogana alebo ako presvedčiť tých, čo nevolili, aby o dva týždne k urnám prišli,“ dodal publicista.

Je podľa neho dosť možné, že to bude špinavá kampaň. Prezident Erdogan už teraz nešetril osobnými útokmi. Birk Sebastian Kotkas navyše pripomína, že opäť môžeme čakať aj tlak na sociálne siete, aby publikovali len istý obsah.

Analytik Birk Sebastian Kotkas bol tiež hosťom pondelkového vydania relácie K veci. Záznam rozhovoru si môžete vypočuť formou podcastu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál