Na hlavný obsah

Zákon prijatý s chybou musia poslanci opraviť. Obrátili sa na prezidentku, aby ho vetovala

Ide o novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva.

Zákon prijatý s chybou musia poslanci opraviť. Obrátili sa na prezidentku, aby ho vetovala
Na snímke plénum slovenského parlamentu. Foto: RTVS

Vo štvrtok (18. 5.) schválený zákon musia poslanci opravovať. Pre chaos pri hlasovaní totiž schválili zmätočnú novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Obrátili sa preto na prezidentku, aby zákon vetovala. Zuzana Čaputová ho však podpísala.

Obce budú musieť povinne zverejňovať zápisnice o priebehu volieb a výsledky hlasovania na internete. To je hlavná myšlienka novely zákona, ktorú však poslanci schválili s chybou. Nehlasovali totiž o dvoch pozmeňujúcich návrhoch a zákon tak bude nevykonateľný.

„Z nepochopiteľných dôvodov pani poslankyňa Brisudová ako spravodajkyňa pri bode 90, teda tom hlasovaní o zákone o zverejňovaní zápisníc, nedala hlasovať o bodoch 1 a 2. Aj napriek tomu, že boli druhom pozmeňujúcom návrhu Eduarda Košiča vyňaté na osobitné hlasovanie,“ uviedol poslanec nezaradený Milan Mazurek.

„Máte v tomto absolútne pravdu. Mali ste okamžite dať námietku. Nevieme, možno to bola chyba alebo to bola schválnosť. Budeme to musieť riešiť. Tento zákon už je bohužiaľ schválený, je to ukončené a my to už do toho nevieme vstúpiť,“ vysvetlil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Nezaradená poslankyňa Martina Brisudová uviedla, že predtým, ako hlasovala, to odkonzultovala s právnym oddelením. „Odporučili mi, že v prípade schválenia spoločnej správy v bodoch 1 a 2 nemám dať ďalej hlasovať o pozmeňujúcich zákonoch,“ dodala.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Katarína Wildová:

Hlava štátu však zákon podpísala

Poslanci chceli najprv hlasovanie vyhlásiť za zmätočné a opakovať ho. Aby však nevznikol precedens, radšej sa obrátili na prezidentku. Požiadali ju, aby zákon vetovala. Hlava štátu však zákon podpísala.

„Opravou pochybenia parlamentu prezidentským vetom by prezidentka prekročila ústavou daný priestor pre dôvody a spôsob vetovania zákonov. Privlastnila by si zákonodarnú iniciatívu, ktorou nedisponuje,“ vysvetlil riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidentky SR Jozef Matej.

Tento krok niektorých poslancov prekvapil. „Pani prezidentka má také právo, že môže posielať návrh zákona späť s pripomienkami. To je ale naozaj neštandardné, nerobí to veľmi rada. Nie je to ani jej povinnosť a nemôžeme jej to prikázať. Len je to prekvapenie, lebo to včera prisľúbila,“ povedal predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Milan Vetrák (OĽANO).

Teraz musia chybu opraviť na aktuálnej schôdzi inak. „My vieme hneď v inom zákone, ktorý je ešte na rokovaní národnej rady v druhom čítaní, pozmeňovacím návrhom opraviť chybu, s ktorou sa ten zákon schválil,“ vysvetlil podpredseda parlamentu Peter Pčolinský (Sme rodina).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko