Na hlavný obsah

Zamotanú situáciu dokonale rozplietol. Najväčšie nervy mu spôsobili Švajčiari

Príchod do reprezentácie pomohol so zlými myšlienkami na nešťastné extraligové semifinále.

Zamotanú situáciu dokonale rozplietol. Najväčšie nervy mu spôsobili Švajčiari
Na snímke je slovenský brankár Stanislav Škorvánek. Foto: TASR/Martin Baumann

Sezóna snov. To si môže pokojne povedať brankár Stanislav Škorvánek. Konzistentná domáca výkonnosť v drese extraligových Michaloviec katapultovala žilinského rodáka na prvé majstrovstvá sveta.

„Súhlasím. Pred sezónou som si nedával veľké ciele, takže určite to hodnotím pozitívne,“ povedal na začiatok spoľahlivý gólman, ktorý na Zemplíne najskôr kryl chrbát legionárovi Tomášovi Vošvrdovi, ale po jeho prestupe do Vsetína sa naplno ujal postu jednotky a pod dekou nechal pravidelne sedávať Andreja Košarišťana.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

„Získal som veľkú časovú porciu. Takisto bola do mňa vložená potrebná dávka dôvery. Musím sa poďakovať každému členovi realizačnému tímu. Od toho sa všetko odvíjalo. Vznikla taká symbióza a prichádzali požadované výsledky,“ hľadal zlomový bod bravúrnej formy.

Rozhodla Halákova odpoveď

Škorvánek mal za sebou mimoriadne ťažké play-off. Veľa energie minul počas štvrťfinále so Slovanom Bratislava, ale stálo to za to. Na absolútne dno svojich síl siahol v nasledujúcom kole vyraďovacej časti s Košicami. Keď mu skončili klubové povinnosti, nastalo balenie batožiny a pobral sa za ostatnými reprezentantmi do hlavného mesta.

„Stále poteší, ak príde šanca na predĺženie ročníka. Síce vtedy človek nevie, dokedy to bude trvať, nakoľko ide len o kemp a koniec môže nastať hocikedy. Situácia ohľadom brankárov bola zamotaná. Pozvánka mi padla vhod, pretože som dostal zo seba zlé myšlienky z nešťastného semifinále proti Košiciam,“ s radosťou zmenil prostredie 27-ročný Žilinčan.

Brankár Stanislav Škorvánek sleduje let puku v dueli s Nórskom. Foto: TASR/Martin BaumannFoto: TASR

Kreovanie brankárskej zostavy uľahčil fakt, že reprezentanti Rybár s Húskom sú súčasťou KHL, ktorá momentálne vystavuje stopku v národnom drese pre vojenský konflikt Ruska na Ukrajine. Avšak ešte tam visel jeden otáznik.

„Aj keď bola nominácia uzavretá, nebola tam stopercentná istota. Manažéri čakali na vyjadrenie Jara Haláka. Definitíva uzrela svetlo sveta asi dva dni pred odletom,“ vravel Škorvánek.

Odchovanec žilinského hokeja prežil krst ohňom a dá sa povedať, že svoju reprezentačnú šampionátovú misiu odpálil veľkolepo. Bol aktérom veľkého derby a hoci všetky rozhodujúce góly inkasoval od Čechov už v úvodnej časti hry, v bránke nesklamal.

„Prvé dejstvo bolo divoké. Urobil som niekoľko drobných chybičiek, ktorých sa Česi chytili. Trochu ma to hnevá doteraz, ako to dopadlo. Už tu sme mohli získať nejaký bod. Čo už,“ priznal nespokojnosť s prehrou 2:3.

Zo štyroch odchytaných stretnutí trikrát doviedol Slovensko k trom bodom. Po Česku bránil aj Lotyšsko, Slovinsko a na záver Nórsko. V akom zápase sa najťažšie chytalo?

„V poslednom s Nórmi. Našou úlohou bolo jednoznačne poraziť súpera v riadnom hracom čase a vtedy doľahol aj taký tlak. V hlave sme nosili vidinu toho, že Švajčiari večer splnia svoju úlohu a pôjdeme ďalej. Lenže chalani sa rozstrieľali a do prvej prestávky sme vyhrávali 3:0. Potom sa ozvala úľava,“ odfúkol si michalovský bronzový medailista spred dvoch sezón po povinnom triumfe 4:1.

Nikdy viac

Pozápasový obed určite chutil našej výprave a všetci sa tešili na večerné meranie síl spomínaných Helvétov s domácimi hokejistami. Časť mužstva zamierila rovno na tribúny Arény Riga, zvyšok zvolil pohodlie hotelovej izby.

„Pozeral som to s Vilom Čachom aj Maťom Chromiakom. Keby som vedel spätne, aké emócie budem prežívať, tak sa na to vykašlem. Cítil som asi najväčšie nervy v doterajšej kariére. Keď sa to niekedy zopakuje, už to nebudem sledovať,“ ťažko znášal nečakané víťazstvo Lotyšov 4:3 po predĺžení a následný odlet domov víťaz TIPOS Slovenskej hokejovej ligy so Žilinou.

Nech sa stane, čo sa má stať

Michalovčania majú v zásuvke podpísaný Škorvánkov kontrakt pre budúcu sezónu. Nakoľko úspešne reprezentoval seba aj klub, i keď to nestačilo na postup, východniari musia časom rátať so zvýšeným záujmom iných mužstiev. Nateraz si ale môžu vydýchnuť.

„V súčasnosti to nechávam tak, ako to je. Zatiaľ ku mne nič nechodí. Ale je pravda, že sa ešte všetci venujú záveru majstrovstiev sveta. Takéto otázky sa vybavujú v letných mesiacoch. V každom prípade to, čo príde, musí byť zaujímavé,“ nelieta v oblakoch po dobrom svetovom šampionáte v Lotyšsku Stanislav Škorvánek.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport