Na hlavný obsah

Bývalý šofér niekdajšieho šéfa podsvetia Mikuláša Černáka sa snaží o obnovu procesu

Tvrdí, že bol odsúdený neprávom.

Bývalý šofér niekdajšieho šéfa podsvetia Mikuláša Černáka sa snaží o obnovu procesu
Na snímke Slavomír Surový. Foto: RTVS

Niekdajší bos slovenského podsvetia Mikuláš Černák tvrdí, že jeho bývalý šofér Slavomír Surový nespáchal vraždu, za ktorú si odsedel dvanásť rokov. Na okresnom súde v Prešove vypovedali bývalí členovia podsvetia, vrátane Mikuláša Černáka. Surový sa snaží o obnovu procesu.

Slavomír Surový je už na slobode, no tvrdí, že sedel neprávom. „Áno, som na slobode, ale snažím sa o obnovu preto, aby som nemal zbytočný zápis v registri za niečo, čo som neurobil. A o čom od začiatku všetci vedia, že som to neurobil,“ uviedol Surový.

Pred takmer dvadsiatimi šiestimi rokmi sa páchatelia pokúsili zabiť brata vtedajšieho bosa košického podsvetia Róberta Holuba, no tomu sa podarilo ujsť a zahynul pri tom jeho osobný strážca Peter Klešč. Slavomír Surový dostal za vraždu Klešča 15-ročný trest. Mikuláš Černák však hovorí, že jeho bývalý šofér nevraždil.

„Po prvé, nikdy by si nedovolil bez môjho vedomia tam v tom čase ísť a po druhé, vedel by som o tom, keby tam bol,“ vysvetlil odsúdený Mikuláš Černák.

Téme sa venoval redaktor RTVS Robert Latta:

Vypovedali štyria svedkovia

Na súde vypovedali štyria svedkovia, niekdajší členovia podsvetia a všetci uviedli, že Slavomír Surový pri vražde nebol. Troch z nich predviedla z väzenia eskorta – vrátane Mikuláša Černáka. Jeho niekdajší spoločník Miloš Kaštan tvrdil, že už pred takmer dvadsiatimi rokmi, keď začal spolupracovať s políciou, upozorňoval, že v tomto prípade súdia nevinného.

Na otázku prokurátora, či sa obrátil aj na obhajcu Slavomíra Surového, reagoval, že mu to nenapadlo. „Ja som vtedy kontaktoval políciu. Osobne vtedy viceprezident Milan Lučanský bol za mnou v Leopoldove,“ priblížil odsúdený svedok Miloš Kaštan.

„Počuli ste tých svedkov, čo rozprávali. Bol som odsúdený na základe výpovede jedného svedka a ďalších desať svedkov o tom vedelo, ktorých nikto nikdy nevypočul,“ povedal na súde Surový.

Prokurátor výpovede svedkov komentovať nechcel. „Nemôžem hodnotiť dôkazy pred samotným rozhodnutím súdu, ani výsluchy svedkov. Môžem sa vyjadriť až po samotnom rozhodnutí,“ vysvetlil prokurátor Krajskej prokuratúry v Trenčíne Ronald Kutiš. Súd by mal pokračovať v septembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko