Na hlavný obsah

Čas na predloženie programového vyhlásenia vlády sa kráti. Premiér chce na ňom pracovať do poslednej chvíle

Detaily nie sú známe.

Čas na predloženie programového vyhlásenia vlády sa kráti. Premiér chce na ňom pracovať do poslednej chvíle
Predseda vlády odborníkov Ľudovít Ódor vystupuje s prejavom po vymenovaní úradníckej vlády. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Úradnícka vláda Ľudovíta Ódora dokončuje svoj program. Na jeho predloženie parlamentu má už len niekoľko dní. Premiér a väčšina ministrov sú zatiaľ skúpi na slovo. Niekoľko priorít z pripravovaného vládneho programu síce predstavili, no detaily stále nie sú známe.

Isté je len to, že premiér kladie dôraz na čerpanie eurofondov, prípravu jesenných parlamentných volieb a ozdravenie verejných financií.

Z prostredia predsedu vlády sa ozýva, že na programe sa bude pracovať do posledných chvíľ a do Národnej rady SR ho pošle zrejme tesne pred júnovou schôdzou.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek:

V programovom vyhlásení vlády sa spravidla odrážajú priority koalície, ktorá sa sformuje po parlamentných voľbách. Slovensko je v súčasnosti v inej situácii.

Program pripravuje vláda odborníkov bez výraznejšej podpory väčšiny parlamentu. Verejnosť zatiaľ nepozná jej priority, s ktorými plánuje predstúpiť pred poslancov a žiadať ich o dôveru.

„Kým programové vyhlásenie vlády neukončíme, nebudem vám hovoriť o detailoch,“ uviedol predseda vlády Ľudovít Ódor.

Premiér napriek tomu už čo to prezrádza. Medzi prioritami sa má objaviť recept na efektívnejšie čerpanie eurofondov, keďže Slovensku hrozí, že príde o miliardy eur. Dôležitou súčasťou programu bude aj príprava jesenných parlamentných volieb.

Viacero ministerstiev zatiaľ na otázky Rádiožurnálu o svojich prioritách neodpovedalo – s vysvetlením, že stále na nich pracujú. Šéf rezortu školstva Daniel Bútora však naznačuje, že programové vyhlásenie bude súhrnom riešení viacerých pálčivých problémov, z ktorého si nadchádzajúca vláda môže vyberať.

„Nemôžem ešte prezrádzať veci z programového vyhlásenia vlády, ale ministerstvo školstva sa chce venovať aj práve tomu, ako zabezpečiť, aby sa mladí a šikovní ľudia nevyhýbali povolaniu učiteľa, ako čert krížu, ale naopak, aby sa o to uchádzali,“ vyhlásil.

Návod na riešenie problémov

Programové vyhlásenie ako návod na riešenie problémov potvrdzuje aj minister financií Michal Horváth, ktorý presadzuje šetrenie štátnych peňazí.

„Pripravíme opatrenia aj na príjmovej aj na výdavkovej strane v rozsahu, ktorý budúcej vláde umožní si z tých opatrení vyberať a nadizajnovať ozdravný plán,“ priblížil Horváth.

Podľa politológa Grigorija Mesežnikova bude program úradníckej vlády reálnym odrazom stavu, v akom sa štát nachádza. Nepredpokladá, že by si premiér a ministri osvojili témy, s ktorými uplynulý týždeň prišli politické strany.

OĽANO a priatelia chce napríklad vymeniť podporu vládnemu programu za presadenie 500 eurového príspevku za voľby.

„Môžu síce niečo podmieňovať, ale táto vláda, ktorá nie je priamo spojená s politickými stranami, má de facto obmedzený mandát a má aj isté priority a vnímanie tej situácie. Podľa mňa nebude súhlasiť s nijakými podmienkami,“ myslí si Mesežnikov.

Očakáva sa, že vláda predstaví svoj program tesne pred júnovou schôdzou parlamentu. Tá sa začína budúci týždeň – čo je aj hraničný termín, do kedy musí kabinet požiadať poslancov o dôveru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál