Na hlavný obsah

Ďalší vyzývateľ Donalda Trumpa, do kampane vstupuje jeho bývalý viceprezident Mike Pence

Pobijú sa o nomináciu Republikánskej strany.

Ďalší vyzývateľ Donalda Trumpa, do kampane vstupuje jeho bývalý viceprezident Mike Pence
Bývalý viceprezident USA Mike Pence. Foto: TASR/AP

Do volebného boja o Biely dom vstúpil republikán Mike Pence, podľa agentúry Reuters v pondelok (5. 6.) podal potrebné dokumenty u federálnej volebnej komisie.

Súpermi v republikánskych primárkach mu budú okrem iného Donald Trump, ktorému Pence robil viceprezidenta, alebo floridský guvernér Ron DeSantis.

Pence sa podľa Reuters profiluje ako tradičný konzervatívec a protiváha populistického prúdu v Republikánskej strane. Je zástancom podporovania Ukrajiny a odporcom napríklad práva na interrupciu.

Štyridsiatyôsmy americký viceprezident Pence podľa médií kampaň pred voličmi oficiálne začne na svoje 64. narodeniny v stredu (7. 6.) prejavom v meste Des Moines v Iowe. Po vzore ostatných uchádzačov o Biely dom tiež zverejní kampaňové video.

Ľudia oboznámení s Penceovými plánmi uvádzajú, že čerstvý republikánsky kandidát a rodák z neďalekej Indiany vníma Iowu a americký Stredozápad celkovo ako domov pre svoj typ politiky, uvádza stanica NBC News. Pence sám seba charakterizuje ako „kresťana, konzervatívca a republikána, v tomto poradí“.

Na kampaň sa podľa médií pripravoval mesiace. Napríklad organizovaním podujatí v Iowe, Južnej Karolíne a New Hampshire, kde navštevoval kostoly, prenášal prejavy a snažil sa získať sponzorov.

Penceova kampaň bude teraz usilovať o to, aby sa niekdajší viceprezident u voličov zapísal inak, ako len ako Trumpov pobočník. Posledné týždne administratívy Trumpa a Pencea sa niesli v duchu Trumpovho popierania volebných výsledkov a vyvrcholili násilnými nepokojmi v budove Kapitolu v januári 2021.

Pence vo veci údajného ovplyvňovania volebného výsledku a podnecovania násilia pri Kapitole Trumpom vypovedal pred federálnou veľkou porotou tento rok v apríli.

Kým sa stal v roku 2016 americkým viceprezidentom, bol Pence guvernérom Indiany a viac ako desať rokov členom Kongresu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet