Na hlavný obsah

Detská pohotovosť v Sabinove má skončiť. Deti sa stali rukojemníkmi systému, hovorí primátor

Vlani ošetrili na sabinovskej detskej pohotovosti 8 600 detí.

Detská pohotovosť v Sabinove má skončiť. Deti sa stali rukojemníkmi systému, hovorí primátor
Detská pohotovosť v Sabinove. Foto: RTVS

Na budúci rok by už nemala fungovať detská pohotovosť v Sabinove. Rozhorčení sú rodičia, ale aj samosprávy z okresu. Podľa plánov rezortu zdravotníctva by detská pohotovosť mala byť až v Prešove. Z okrajových častí okresu by cesta za akútnym ošetrením trvala viac ako 40 minút.

Štyridsaťjeden obcí a dve mestá. Ich obyvatelia nemajú v Sabinovskom okrese nemocnicu. Zdravotná starostlivosť je sústredená do mestskej polikliniky, kde je aj detská pohotovosť.

„V okrese žije 60-tisíc obyvateľov z toho 22 percent je detí do 14 rokov. Je to niečo vyše 13-tisíc detí,“ hovorí primátor Sabinova Michal Repaský.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Diana Murdziková:

„Dáta, ktoré má poliklinika k dispozícií dosvedčujú, že zachovanie pevného bodu ambulantnej služby je naozaj nevyhnutné,“ tvrdí riaditeľ Poliklinika Sabinov, n.o. Radoslav Ernst.

Vlani ošetrili na sabinovskej detskej pohotovosti 8 600 detí. Za mesiac to bolo viac ako 700 pacientov. Tento rok počet ošetrených detí za mesiac presiahol 800. Zachovanie detskej pohotovosti v Sabinove má podľa samospráv aj sociálny rozmer. Ide o región s vysokým percentom ľudí, ktorí žijú len zo sociálnych dávok.

Deti sú rukojemníkmi

„Deti sú rukojemníkmi. Teraz prišlo k rušeniu 14 APS pre deti, ja sa pýtam čo bude ďalej,“ upozorňuje Repaský.

„Tam je už otázka, či nebude ohrozená základná zdravotná starostlivosť o deti a dorast. Určite dáme nejaké avízo, aby sa toto zachovalo,“ hovorí predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Podľa rezortu zdravotníctva chýba v systéme 20 percent primárnych pediatrov a takmer každý druhý je v dôchodkovom veku.

„Bez pediatrov v ambulanciách sa nedá udržať dostupnosť ambulantných pohotovostných služieb,“ uviedol rezort v stanovisku. Takáto odpoveď dotknutým samosprávam nestačí. Vzájomným spojením a s podporu ZMOS-u plánujú vyvíjať väčší tlak na ministerstvo, aby detské pohotovosti zachovalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny