Na hlavný obsah

Detské pohotovosti boli počas sviatkov plné

Chorobnosť u detí je extrémne vysoká.

Detské pohotovosti boli počas sviatkov plné
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Detské pohotovosti boli počas vianočných sviatkov plné. V Poprade pacienti čakali aj niekoľko hodín. Podobne to vyzerá aj v ambulanciách. Chorobnosť nielen u detí je extrémne vysoká. Šíria sa najmä vírusové ochorenia.

Niektorí rodičia čakanie na vyšetrenie na pohotovosti v Poprade svojich detí radšej vzdali. „Štyri hodiny na pohotovosti a teraz ďalšia rada v lekárni,“ povedal jeden z čakajúcich.

V Poprade je otvorená počas sviatkov len jedna pohotovostná lekáreň. Aby sa ľudia dostali k liekom, čakajú aj niekoľko desiatok minúť v rade.

„Teraz som prišla z pohotovosti, je tam dvadsať ľudí pred vami, dvadsať za vami. Ste chorý a potom ešte čakajte v lekárni,“ uviedla čakajúca pacientka.

Chorých stále pribúda

Vírusové ochorenie sa vo väčšej miere šíri od začiatku decembra. Chorých stále pribúda. „Ide vlastne o kombináciu chrípky a tzv. RSV infekcií, ktoré sa prejavujú ako respiračné infekcie. To znamená, že deti majú horúčky, ktoré sú teraz dlhotrvajúce a vysoké,“ vysvetlila lekárska pre deti a dorasť Martina Miškovská.

Podľa hovorkyne Detskej fakultnej nemocnice Banská Bystrica Jany Petríkovej zaznamenali počas sviatkov 100-percentný nárast pacientov na detskej pohotovosti aj na urgentnom príjme. „Od 24. do 26. decembra bolo na našom urgente vyšetrených 216 detí z toho 135 na pohotovosti,“ dodala.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ak teploty stúpajú a nedajú sa znížiť ani po niekoľkých dňoch, dieťa sťažene dýcha, je apatické, odmieta stravu a tekutiny, je na mieste vyhľadať pomoc. Ak už sa rozhodnete ísť lekárovi, treba byť trpezlivý.

Podľa lekárov by sa čakacie doby mohli skrátiť. „Ak by na pohotovosť neprišlo tých pár ľudí, ktorí chodia s dvoj či trojdňovými teplotami alebo s nejakou vyrážkou, nápor by bol oveľa menší,“ dodala detská lekárka Miškovská.

Lekári odporúčajú siahnuť aj po receptoch našich babičiek, ako sú napríklad cibuľové sirupy, zábal na hrdlo so slaninou alebo slanú vodu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny