Na hlavný obsah

Doprava v Tatrách sa v lete skomplikuje viac, než sa očakávalo. Niektoré vlaky nahradia autobusy

Vlaky totiž modernizujú.

Doprava v Tatrách sa v lete skomplikuje viac, než sa očakávalo. Niektoré vlaky nahradia autobusy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vo Vysokých Tatrách jazdí menej električiek. Mimoriadnu zmenu grafikonu spôsobil fakt, že vozne postupne sťahujú z trate, modernizujú, a preto budú v lete na Tatranskej elektrickej železnici chýbať. Nahradia ich motorovými vlakmi a autobusmi. Dopravu v Tatrách to ešte viac skomplikuje.

Modernizujú postupne pätnásť električiek – sú to v priemere dvadsaťročné mašiny. Železnice sľubujú väčší komfort cestovania. Obnova vozového parku sa nedá odložiť – viaže sa na tohtoročné európske peniaze.

Obmedzeniam na tatranských železniciach sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská:

„Pôjdu postupne po päť kusov do generálky,“ povedal primátor Vysokých Tatier Jozef Štefaňák. „Z dôvodu prebiehajúcej modernizácie bude ZSSK dočasne disponovať zníženým počtom tatranských električiek,“ doplnil hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč.

Na trati Poprad – Starý Smokovec – Štrbské pleso majú chýbajúce električky nahradiť nové „električko-zubačky“. Do Tatranskej Lomnice cez Studený potok zase motorové vlaky.

„Ale aj po rokovaní s VÚC sa posilňujú autobusy. Zas je tu však ďalšia výhoda, že namiesto dvoch zubačiek nám jazdí v súčasnosti päť zubačiek, ktoré môžu jazdiť po celých Tatrách,“ skonštatoval primátor Štefaňák.

Náhradný motorový vlak priviezol do Tatranskej Lomnice školský výlet a zopár turistov. Jedným zmena nevadila, iný sa sťažovali.

Zmena počas obmedzenia na cestách

Mimoriadna zmena grafikonu na Tatranskej elektrickej železnici navyše prichádza v čase výrazných obmedzení na cestách pre rekonštrukciu Cesty Slobody.

„To je zákon schválnosti, aj keď to akokoľvek naplánujeme. Tento rok bude kritický, ale budeme mať zgenerálkované stroje. Budeme mať novú Cestu Slobody, budúci rok bude lepšie,“ povedal Štefaňák.

„Za všetky komplikácie spôsobené týmto nedostatkom sa všetkým cestujúcim ospravedlňujeme,“ uzavrel Kováč. Mimoriadne zmeny v grafikone na Tatranskej elektrickej železnici ohlásili do 17. septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny