Na hlavný obsah

Dušan Dědeček je vinný, súd ho poslal za mreže na 15 rokov

Budem to ľutovať do konca života, povedal obvinený rodinám obetí.

Dušan Dědeček je vinný, súd ho poslal za mreže na 15 rokov
Dušan Dědeček prichádza na súdne pojednávanie. Foto: TASR/Martin Baumann

Dušan Dědeček je vinný v prípade tragickej nehody na zastávke Zochova. Bratislavský mestský súd mu vymeral 15-ročný trest odňatia slobody. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné. Odsúdený sa vzdal svojho práva na odvolanie, prokurátor sa zatiaľ nevyjadril a zobral si čas na rozhodnutie.

Senát súdu prijal toto rozhodnutie jednohlasne, okrem trestu odňatia slobody tiež Dědečkovi na 10 rokov zakázal viesť akékoľvek motorové vozidlo.

Dědeček počas pojednávania vinu priznal. Prokurátor následne navrhol znížený 15-ročný trest. Právnym zástupcom rodín obetí sa zdal byť, vzhľadom na závažnosť trestného činu, neprimeraný.

Rodiny, ktoré boli na pojednávaní prítomné, chceli, aby súd uznal náhradu škody, trovy konania a taký trest, ktorý by zohľadnil následky konania obvineného.

Prostredníctvom svojho obhajcu Jiřího Kučeru sa obvinený Dědeček tiež ospravedlnil rodinám obetí. Ľutuje a uvedomuje si závažnosť svojho konania a prosil rodiny o odpustenie aj priamo vo svojej reči. „Budem to ľutovať do konca svojho života,“ povedal v pojednávacej miestnosti.

Obvinený Dušan Dědeček.
Obvinený Dušan Dědeček. Foto: TASR/Martin Baumann

Vlani v októbri si Dědeček opitý sadol za volant a vysokou rýchlosťou narazil do zastávky Zochova, pričom zabil piatich mladých ľudí.

Prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava podal na Dědečka obžalobu koncom marca pre obzvlášť závažný zločin všeobecného ohrozenia v nepriamom úmysle. Podľa Trestného zákona mu teda hrozil trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov alebo až doživotie.

Redaktorka RTVS Jozefína Ilavská sa pred vynesením rozsudku rozprávala s prokurátorom Jurajom Chylom:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko