Na hlavný obsah

EÚ pohrozila Srbsku a Kosovu sankciami, ak neupokoja napätú situáciu v pohraničí

O aké sankcie by išlo, nespresnili.

EÚ pohrozila Srbsku a Kosovu sankciami, ak neupokoja napätú situáciu v pohraničí
Etnickí Albánci sa zúčastňujú protestov. Foto: TASR/AP

Európska únia pohrozila Srbsku a Kosovu, že ak nezabránia opakovaniu násilností, ktoré po sporných voľbách miestnych starostov mierili proti medzinárodným mierovým jednotkám, zavedie proti nim trestné opatrenia. Informovala o tom agentúra DPA.

„Ak sa napätie nepodarí zmierniť, bude to mať negatívne dôsledky,“ uviedla EÚ vo svojom sobotňajšom (3. 6.) vyhlásení.

EÚ vyzvala na urýchlené obnovenie pokoja v severnej časti Kosova, kde koncom mája srbskí militanti počas protestov v dedine Zvečan zaútočili na mierové jednotky NATO zápalnými fľašami a kameňmi. Zranenia utrpelo 30 talianskych a maďarských vojakov, pričom sa zranilo aj viac ako 50 Srbov.

Ako presne by mohli vyzerať hroziace „rozhodné opatrenia“, Brusel nevysvetlil. Bolo by možné napríklad znížiť finančnú podporu, ktorú obe krajiny dostávajú ako kandidáti na vstup do EÚ. Mohla by sa tiež obmedziť spolupráca, analyzuje DPA.

„Násilnostiam sa dalo predísť a v budúcnosti sa im treba vyhnúť,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré v mene EÚ zverejnil vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v súvislosti s nepokojmi.

EÚ zároveň vyzvala Srbsko a Kosovo, aby prijali okamžité a bezpodmienečné opatrenia na deeskaláciu situácie, „prestali používať rozdeľujúcu rétoriku a zdržali sa akýchkoľvek ďalších nekoordinovaných krokov“.

Napätie v obciach

Nedávne protesty vzplanuli po zvolení nových starostov v severnom Kosove – politikov albánskeho pôvodu, ktorí zvíťazili v doplňujúcich voľbách. Kosovskí etnickí Srbi toto hlasovanie na príkaz vlády v Belehrade zväčša bojkotovali.

EÚ teraz konkrétne vyzýva kosovské orgány, aby pozastavili policajné operácie v blízkosti obecných budov na severe a aby čo najskôr zorganizovali nové voľby v štyroch obciach.

Recipročne sa očakáva, že Srbi žijúci v týchto obciach sa na nových voľbách už zúčastnia. EÚ okrem toho požaduje, aby sa okamžite a bez predbežných podmienok pokročilo v práci na vytvorení združenia obcí so srbskou väčšinou.

Kosovo, ktoré dnes obývajú takmer výlučne etnickí Albánci, vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008. Belehrad však tento krok stále neuznáva a požaduje návrat svojej bývalej provincie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet