Na hlavný obsah

Exprezident Trump pred súdom vyhlásil, že sa cíti byť nevinný. Federálne obvinenia odmietol

Prokuratúra nenavrhla väzobné stíhanie.

Exprezident Trump pred súdom vyhlásil, že sa cíti byť nevinný. Federálne obvinenia odmietol
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump v utorok (13. 6.) na súde v Miami podľa očakávania vyhlásil, že sa cíti byť nevinný vo všetkých 37 bodoch federálnej obžaloby, píše agentúra Reuters.

Podľa prokuratúry Trump po svojom odchode z úradu nelegálne prechovával tajné dokumenty týkajúce sa národnej bezpečnosti Spojených štátov. Vyhlásenie o nevine podľa denníka The New York Times formálne predniesol Trumpov právnik.

Za nevinného sa podľa agentúry AP vyhlásil tiež spoluobvinený v tejto kauze, Trumpov asistent Walt Nauta. Televízia CNN uviedla, že hoci sa Nauta v utorok dostavil na súd, formálne prednesenie obžaloby ho čaká až 27. júna.

Trump, ktorý pred príchodom na súd o dnešnom dni napísal, že patrí k „najsmutnejším“ v dejinách USA, v súdnej sieni podľa denníka zasadol so založenými rukami. Zasadanie sa konalo bez prítomnosti televíznych kamier.

Trump musel na súd tiež v apríli. V New Yorku si vtedy vypočul obvinenia súvisiace s platbou za mlčanlivosť údajnej milenke pred voľbami roku 2016. Teraz je Trump prvým bývalým prezidentom USA, ktorý čelí federálnemu obvineniu.

Prokurátori podľa televíznej stanice CNN súdu oznámili, že u Trumpa nevidia riziko úteku. Bývalý prezident sa usiluje o znovuzvolenie v prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia na jeseň 2024.

Tajné dokumenty skladoval aj v sprche

Trumpovi dovolili budovu súdu opustiť bez podmienok, neobmedzili mu právo cestovať a nepožadovali od neho peňažnú kauciu. Sudca Jonathan Goodman však rozhodol, že exprezident nesmie komunikovať s potenciálnymi svedkami v tomto prípade.

Z Miami podľa amerických médií bývalý prezident ešte v utorok odletí do New Jersey a o 20.15 h miestneho času (streda 02.15 h SELČ) chce prehovoriť k svojim stúpencom.

Federálni prokurátori vznášajú obžalobu o 37 bodoch v nadväznosti na vyšetrovanie okolností, za ktorých Trump po odchode z funkcie prechovával vo svojom floridskom sídle tisícky vládnych dokumentov. Vrátane tých, ktoré podliehajú utajeniu. Ide o vôbec prvé federálne obvinenie exprezidenta USA.

Podľa obžaloby v škatuliach v Trumpovej kancelárii, kúpeľni, sklade alebo v sále sa nachádzali niektoré z najcitlivejších amerických vojenských tajomstiev. Vrátane informácií o americkom jadrovom programe a vojenských operáciách. Ale aj kapacitách iných štátov a ich jadrových programoch. A o amerických plánoch akcie v prípade napadnutia krajiny.

Fotografie z vyšetrovania ukazujú stohy škatúľ ukrytých v tanečnej sále a v sprche. Obžaloba tiež zahŕňa obvinenia z marenia spravodlivosti, čo súvisí s Trumpovou snahou ponechať si dokumenty aj napriek pokusom úradov získať ich späť. Podľa právnych expertov by Trumpovi v prípade odsúdenia v tejto kauze hrozilo dlhé odňatie slobody.

Trumpovi priaznivci v utorok pri budove súdu skandovali „Miami za Trumpa“ a „Hispánci za Trumpa“. Starosta mesta Francis Suarez povedal, že nedošlo k žiadnym bezpečnostným incidentom.

Úrady sa pripravovali na davy až 50-tisíc ľudí a možné násilnosti v súvislosti s vpádom Trumpových stúpencov do sídla Kongresu 6. januára 2021. Veľkú časť davu čakajúceho na súde však podobne ako v apríli v New Yorku tvorili novinári.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet