Na hlavný obsah

Bývalý americký prezident Trump druhýkrát od začiatku jari zamieri na súd ako trestne stíhaná osoba

Bezpečnostné zložky sa pripravujú na protesty.

Bývalý americký prezident Trump druhýkrát od začiatku jari zamieri na súd ako trestne stíhaná osoba
Bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump v utorok (13. 6.) druhýkrát od začiatku jari zamieri na súd ako trestne stíhaná osoba. V Miami ho čaká začatie súdneho konania po tom, ako ho federálni prokurátori obvinili, že po odchode z Bieleho domu vo svojom floridskom sídle nelegálne prechovával utajované dokumenty a bránil úradom v snahe získať ich späť. Bezpečnostné zložky sa za vyhrotenú rétoriku Trumpa a jeho stúpencov pripravujú na protesty.

Šéf Bieleho domu z rokov 2017 až 2021 absolvuje podobnú procedúru ako v apríli v New Yorku. Vtedy sa vydal úradom na základe obvinení z falšovania finančných záznamov spojených s platbou pornoherečke tesne pred voľbami v roku 2016.

Teraz čelí obžalobe v 37 bodoch. Medzi nimi je aj obvinenie z neoprávneného prechovávania informácií spojených s národnou bezpečnosťou a marenie spravodlivosti. To by v prípade odsúdenia pravdepodobne znamenalo väzenie.

Na súd v centre Miami Trumpa predvolali na 15.00 h miestneho času (21.00 h SELČ). Úvodnému súdnemu konaniu budú predchádzať administratívne úkony, pričom podrobnosti nie sú úplne jasné.

V médiách sa špekulovalo, či bude obvinenému odobratá vzorka DNA či odtlačky prstov a či sa ocitne v putách. Taktiež nie je jasné, kto úvodné súdne pojednávanie povedie. Ani či sa už v utorok Trump vyjadrí k otázke svojej viny, napísal denník The New York Times.

Mimoriadne opatrenia

Podobne ako v New Yorku budú aj začatie druhého trestného konania s exprezidentom sprevádzať mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Miestne aj federálne úrady sa podľa médií pripravovali na protesty a monitorovali potenciálne hrozby po tom, ako sa na internete vyrojili násilné vyjadrenia Trumpových podporovateľov.

Samotný exprezident akékoľvek pochybenie odmieta. Nové obvinenia opäť bez dôkazov vykresľuje ako politicky motivované, zatiaľ čo burcuje svojich voličov agresívnou rétorikou. Obžalobu oznámenú v piatok (9. 6.) spoločne s niektorými dôkazmi však mnohí komentátori hodnotili ako usvedčujúcu.

Napríklad bývalý Trumpov minister spravodlivosti Bill Barr v nedeľu (11. 6.) uviedol, že keby bola aj len polovica obvinení pravdivá, potom je exprezident „vybavený“.

Trump, ktorý sa aktuálne snaží o návrat do Bieleho domu, do Miami pricestoval v pondelok zo svojho golfového klubu v štáte New Jersey. Tam sa chce ihneď po vystúpení na súde vrátiť, aby predniesol prejav.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet