Na hlavný obsah

Hlavné mesto chce šetriť. Triedený odpad spred rodinných domov už nebude odvážať tak často

Opatrenie vyvolalo u Bratislavčanov nevôľu.

Hlavné mesto chce šetriť. Triedený odpad spred rodinných domov už nebude odvážať tak často
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Hlavné mesto už nebude odvážať triedený vrecový odpad z rodinných domov tak často, ako doteraz. Z doterajších dvakrát mesačne to bude raz za 28 dní. Bratislava chce šetriť.

Argumentuje tým, že ak by aj naďalej odpad odvážala dvakrát do mesiaca, stálo by to dodatočných niekoľko stotisíc eur ročne. A to si nemôže dovoliť. Opatrenie u Bratislavčanov vyvolalo nevôľu.

„V prípade vykladania vriec môžu, samozrejme, aj pri novom intervale obyvatelia vykladať viac vriec naraz, teda žlté a modré spolu v jeden deň. V prípade, ak majú viac odpadu, alebo ak im nepostačí počet vriec, ktoré majú na 12 mesiacov, môžu navštíviť zákaznícke centrum OLO, kde im ďalšie vrecia vydáme,“ uviedla hovorkyňa OLO Zuzana Balková.

Téme sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Barbora Škulová:

Odvoz triedeného odpadu v mestách a obciach neplatia domácnosti, ale organizácie zodpovednosti výrobcov. „Vrecia sa nevyužívajú v takej miere, aby to malo opodstatnenie. Taký príklad, nedávno krajské mesto Nitra tiež prešlo k zníženiu frekvencie z dvakrát do mesiaca na mesiac,“ vysvetlil Marek Brinzík z OZV NATUR-PACK.

Organizácie poukazujú aj na analýzy, podľa ktorých domácnosti produkujú menej triedeného odpadu, než na aký sa systém pôvodne nastavil. V Bratislave sa z celkového počtu rozdaných modrých vriec využíva len 38 percent a žltých vriec len 43 percent.

„Veľký vplyv na to malo aj rozbehnutie zálohového systému. Častokrát vidíme, že buď v jednom z tých dvoch zvozov sa nevykladá, alebo sú vyložené poloprázdne vrecia,“ dodal Brinzík.

Podľa analytičky Stelly Slučiakovej z Inštitútu environmentálnej politiky by samosprávy mali ľuďom zdôrazňovať, že vývoz odpadu raz za mesiac je dostatočný, ale iba v tom prípade, ak ho budú správne triediť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny