Na hlavný obsah

I. Matovič pripustil, že OĽANO a priatelia pôjdu do volieb pravdepodobne ako koalícia s KÚ a Za ľudí

Na zvolenie by tak potrebovali sedem percent.

I. Matovič pripustil, že OĽANO a priatelia pôjdu do volieb pravdepodobne ako koalícia s KÚ a Za ľudí
Predseda hnutia Republika Milan Uhrík (vľavo) a predseda hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič (vpravo) počas diskusie v relácii RTVS O 5 minút 12. Foto: RTVS

OĽANO pôjde pravdepodobne do volieb ako koalícia spolu so stranami Za ľudí a Kresťanskou úniou, uviedol predseda hnutia OĽANO Igor Matovič v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Koalície dvoch alebo troch strán potrebujú na vstup do parlamentu získať vo voľbách sedem, nie päť percent. „My sa koalície nebojíme. S veľmi veľkou pravdepodobnosťou s nimi nakoniec pôjdeme do koalície.“ tvrdí Matovič. Koalície viacerých strán musia získať minimálne 10 percent.

Matovič zároveň vyhlásil, že nebude lídrom kandidátky v nadchádzajúcich predčasných voľbách, ale bude kandidovať z posledného 150. miesta. Na post lídra má strana troch kandidátov, meno oznámia budúci týždeň.

Predseda hnutia Republika Milan Uhrík vylúčil, že by za Republiku kandidoval policajt Ján Rejda z kauzy Gorila. Z povolebnej spolupráce nevylúčil Smer-SD, SNS, Hlas-SD a ďalšie „vlastenecké“ strany.

Diskutujúci reagovali aj na oznámenie prezidentky SR Zuzany Čaputovej, že sa nechytá na post hlavy štátu opätovne kandidovať. „Čaputová bola najlepšou prezidentkou v histórii Slovenska,“ vyhlásil Matovič. „Prezidentkou, podotýkam“ dodal. Zuzana Čaputová bola zatiaľ jedinou ženou-prezidentkou v histórii Slovenskej republiky.

Líder OĽANO vlastnú kandidatúru do tejto funkcie vylúčil. Dúfa, že kandidátov bude viac.

Uhrík neverí, že prezidentka v politike končí úplne. „Môže to byť trik, ako sa vyhnúť zodpovednosti za úradnícku vládu,“ hodnotí jej rozhodnutie.

„Hnutie Republika sa určite do prezidentských volieb zapojí,“ vyhlásil. Nevylúčil ani prípadnú podporu Štefana Harabina. „Uvidíme, či sa nenájde priechodnejší kandidát,“ dodal.

Uhrík: Od Ruska sme nikdy nič nedostali

Minulý týždeň americká spoločnosť Google na svojej platforme YouTube odstránila viaceré kanály napojené na hnutie Republika, ako napríklad  Kulturblog, Konzerva či fanúšikovský kanál poslanca Milana Mazureka.

Uhrík za týmto krokom vidí „koordinovanú snahu USA zasahovať do volieb.“ Tvrdí, že ich zablokovali preto, lebo sa im nepáčili politické názory šírené na daných kanáloch.

Tvrdenia o tom, že šíria ruskú propagandu odmieta. „Nikdy sme od Ruska nič nedostali, vyhlásil.

Matovič zdôraznil, že spoločnosť Google mala zásah poriadne vyargumentovať. Podľa neho tak neurobila. „Nie je správne, keď ich hlas umenšujeme, lebo ich nemôžeme konfrontovať s pravdou,“ povedal.

Wlachovský: Prigožin Putina pokoril

Prigožinova vzbura pozíciu Vladimira Putina výrazne oslabila, vyhlásil minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský. „Nie je možné, aby prezident nemal bezpečnostnú situáciu pod kontrolou natoľko, že by až do vzdialenosti 200 kilometrov od Moskvy postupovali žoldnierske vojská,“ podotkol.

Šéf vagnerovcov podľa neho ponížil a pokoril Putina a to nemôže ostať bez dôsledkov. „Akých, to neviem,“ dodal.

Zdôraznil, že v Rusku sa momentálne odohráva mocenský boj, ktorý je výsledkom mocenskej chyby – toho, že Putin minulý rok zaútočil na Ukrajinu.

„Už len to, že prezident cudzieho štátu sprostredkúva dohodu v rámci iného štátu je neštandardné,“ vyhlásil Wlachovský narážajúc na dohodu medzi vagnerovcami a Ruskom, ktorú sprostredkoval bieloruský líder Alexandr Lukašenko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko