Na hlavný obsah

Zuzana Čaputová si nemyslí, že by mala ašpirovať na post šéfky NATO, priznala v Sobotných dialógoch

Svoje rozhodnutie nekandidovať na post prezidentky považuje za pevné.

Zuzana Čaputová si nemyslí, že by mala ašpirovať na post šéfky NATO, priznala v Sobotných dialógoch
Prezidentka Zuzana Čaputová v relácii RTVS Sobotné dialógy. Foto: RTVS

Prezidentka SR Zuzana Čaputová odmieta, že by jej rozhodnutie nekandidovať v budúcich prezidentských voľbách bolo následkom náhleho emočného stavu. Uviedla to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Svoje rozhodnutie považuje za „pevné.“

Prezidentka potvrdila, že po skončení mandátu sa neplánuje ďalej angažovať v politike, konkrétne plány však nemá.

V zahraničných i domácich médiách rezonovala informácia, podľa ktorej by mohla byť kandidátkou na post generálnej tajomníčky NATO. Zuzana Čaputová sa s touto úvahou stretla a vníma ju ako česť pre Slovensko, ktoré si dlhodobo plní svoje obranné záväzky. Rozhodnutie neuchádzať sa o post hlavy štátu, podľa jej slov, s touto špekuláciou nemalo nič spoločné.

„Považujem to za natoľko zodpovednú a odbornú rolu, že si nemyslím, že by som na ňu mala ašpirovať práve ja,“ realisticky zhodnotila svoju odbornosť prezidentka SR.

Nechcela byť karikatúrou samej seba

Rozhodnutie opäť nekandidovať súčasná hlava štátu neľutuje. „To, čo mi úprimne alebo ľudsky je ľúto, je ak som sklamala niektorých ľudí, ktorí očakávali iný výsledok. Je to prirodzené a mojou úlohou je to v miere, ktorá je možná vysvetliť, aby k tomu porozumeniu došlo,“ vysvetlila hlava štátu.

Podstatu a jadro svojho rozhodnutia vidí v nedostatku síl s výhľadom na ďalšie funkčné obdobie. Jej doterajšie vykonávanie mandátu poznačilo niekoľko vládnych aj spoločenských kríz a podľa nej v ňom začali zohrávať väčšiu rolu aj sociálne médiá.

Obáva sa, že by sa pod tiažou pracovných aj osobných okolností mohla stať „karikatúrou samej seba.“ Chce zostať vernou myšlienkam, ktoré občanom ponúkala na začiatku pôsobenia vo funkcii.

„Myslím si, že v tomto kontexte je dôležité aj správne odhadnúť, kedy je čas odísť. Po naozaj poctivom zvažovaní som k tomu bodu dospela – ten čas bude, keď naplním piaty rok svojho mandátu, dotiahnem, čo som sľúbila, a to bude tá pravá chvíľa,“ skonštatovala prezidentka.

Mieru vysvetľovania drží v povrchovej rovine pre zachovanie súkromia jej blízkych. Za verdiktom o tom, že kandidovať nepôjde, vidí komplexnejší dôvod, než sú otázky bezpečnosti a nenávistné prejavy, aj keď do istej miery do rozhodovania prispeli.

Zuzana Čaputová potvrdila, že boli momenty, kedy ohrozeniu čelila aj v súkromí domova. Išlo o niekoľko hrozieb uloženia bomby alebo o výskyt neznámych osôb v okolí jej domu. Poskytnutie alternatívy bývania od štátu s vyšším stupňom ochrany, ako napríklad prezidentská vila, by napriek všetkým okolnostiam nevolila. Skôr ide podľa nej o dilemu pre jej nástupcov.

Podanie proti Ficovi sa finalizuje

Proti útokom zo strany Ľuboša Blahu uspela prezidentka na súdoch viacerých stupňov. Avizovala aj právne kroky proti lídrovi strany Smer-SD Robertovi Ficovi, v súvislosti s viacerými útokmi a obvineniami na jej osobu.

„To podanie sa finalizuje. Onedlho budeme asi aj verejne informovať o tom, že to podanie sa urobilo a podalo. Tak ako v prípade, keď som to podanie robila voči Ľubošovi Blahovi, si to vyžadovalo precíznosť,“ skonštatovala Čaputová. Vyjadrenia zo strany Blahu a Fica označila za absurdné.

Podľa nej tvrdenia poškodzujú aj samotný úrad prezidenta. Dúfa a požaduje za fér, aby sa funkcia hlavy štátu očistila od klamstiev.

Nevylučuje disciplinárne podanie na Žilinku

Prezidentka tiež nevylúčila, že podá disciplinárny podnet na generálneho prokurátora Maroša Žilinku v súvislosti s využívaním paragrafu 363.

„Opäť sa budem pozerať na križovatku, či podám alebo nepodám disciplinárny návrh, chcela som si počkať na rozhodnutie ÚS,“ uviedla hlava štátu s tým, že sa chce ešte do hĺbky pozrieť na písomné odôvodnenie rozhodnutia ÚS. Ten síce konštatoval, že samotný paragraf nie je v rozpore s Ústavou SR, no nepozeral sa na aplikačnú prax zo strany šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR. „To ani nebolo predmetom konania,“ poznamenala.

Bude bojovať ďalej

Za boj o dôležité hodnoty považuje celý svoj profesijný život a bude v tom pokračovať ďalej. Jej nekandidovaním obrana týchto hodnôt nekončí, dodala. Vníma to ako svoj záväzok voči spoločnosti.

„Dúfam, že môj príbeh a moja skúsenosť a mandát je dôkazom toho, že slušnou politikou sa dajú vyhrať voľby, dá sa s ňou vykonávať mandát bez hodnotových a vnútorných kompromisov, ktoré som, chvalabohu, robiť nemusela a zároveň sa s ňou dá byť najdôveryhodnejšou političkou v krajine,“ povedala s tým, že tento odkaz považuje za silný, dôležitý a inšpirujúci.

Na slušnosť sme podľa nej odkázaní. „Ak chceme napredovať v akejkoľvek oblasti musíme byť k sebe slušní,“ hovorí.

Svoje nekandidovanie nevníma ako prehru slušnosti. Tou by podľa nej bolo, ak by počas svojho mandátu ustúpila tlakom, ktoré na ňu vyvíjali a zachovala sa v rozpore so svojimi hodnotami. To sa podľa nej nestalo.

Demokracia nefunguje na autopilota

Verí, že jej nekandidovanie neodradí iné ženy od vstupu do politiky. Tvrdí, že väčšie zastúpenie žien v politike je dôležité. „Máme iný príbeh ako muži, inú skúsenosť. Diverzita je dobrá aj pri reprezentovaní rôznych názorov a postojov, možno aj kvality komunikácie a aj docenenia emócií v politike,“ zdôraznila.

Prezidentka pripomenula, že demokracia čelí obrovskému tlaku. „Populizmus a extrémizmus nabral nové rozmery. Neštíti sa pracovať s klamstvom ako s pracovnou metódou,“ uviedla.

„Demokracia nefunguje na autopilota vyžaduje si našu spoluúčasť – minimálne ísť na voľby, zaujímať sa o verejné dianie a podobne,“ dodala.

„Úlohou prezidenta nie je korigovať vôľu ľudí, ale ju rešpektovať,“ vyhlásila prezidentka. Reagovala tak na otázku, či poverí zostavením vlády niekoho iného ako víťaza volieb. Podľa ústavných právnikov nie je víťazom strana, ktorá získa najviac hlasov, ale tá, ktorá vie zložiť parlamentnú väčšinu.

Záznam celej relácie si môžete pozrieť tu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko